Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:19 14 12 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii USR au vorbit la Constanţa despre sistemul de vot electronic şi referendumul pe justiţie

ro

05 Apr, 2019 15:46 514 Marime text
USR a elaborat un proiect de lege. Votul electronic, este în dezbatere la Constanţa iar la eveniment participă expertul care a lucrat la proiectul votului electronic din Estonia şi iniţiatorii acestui proiect, senatorii Florina Presadă şi Nicu Fălcoi.

Iniţiatorii proiectului au susţinut că în peste 30 ţări din lume se foloseşte deja o formă a votului electronic, printre care Estonia, Elveţia, Belgia, Norvegia sau Canada. USR a elaborat un proiect de lege care va fi supus la vot anul acesta în Parlament.

Astfel, toate persoanele care nu pot ajunge la o secţie de votare, vor putea vota indiferent de locul unde se află, atâta timp cât au o conexiune la internet (diaspora, navigatori, personal angajat pe platforme maritime). Prin intermediul unei aplicaţii mobile şi a unei semnături digitale, practic fraudarea voturilor devine imposibilă şi toţi românii pot vota.

Senatorul Nicu Fălcoi a precizat într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa că acest tip de vot electronic, este unul complementar şi dă posibilitatea oamenilor să îşi exprime votul pe internet, prin mijloace moderne.

„Este o metodă sigură, oamenii vor avea la dispoziţie două posibilităţi, să voteze fie de acasă, din faţa unui computer, fie clasic”, a spus Fălcoi.


La rândul său, senatorul Florina Presada a explicat care sunt avantajele acestui vot electronic în special pentru românii care lucrează pe platforme maritime, navigă sau nu se află în ziua votului, pentru cei care se află în diaspora. Presada a spus că acest proiect privind introducerea votului electronic nu a venit de nicăieri, ci face parte din proiectul de reformă electorală a USR.

Deputatul de Constanţa, Stelian Ion a vorbit la rândul său despre nevoia de exersare a democraţiei în randul partidelor politice şi la nivel naţional şi consideră că prin acest sistem de vot, tinerii vor fi atraşi să-şi exprime opţiunea. Artizan al referendumului pe justiţie, Stelian Ion a vorbit despre necesitatea prezentării la urne pe 26 mai la referendum şi la alegerile europarlamentare, în condiţiile în care justiţia este supusă unor atacuri care au ajuns la paroxism.

„USR a solicitat acest referendum încă din 2017, îl doream demult dar e bine că se face şi acum, o dată cu europarlamentarele. Trebuie să ne prezentăm la vot, să mediatizăm acest referendum. Întrebările finale vor apărarea undeva în jur de 24 aprilie şi atunci vom putea spune mai multe”, a spus Stelian Ion.


Senatorul Florina Presada a adăugat că USR susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi consideră că legile justiţiei nu trebuie schimbate, aşa cum îşi doreşte PSD. Uniunea Salvaţi România, filiala Constanţa, organizează o dezbatere privind votul electronic la distanţă, vineri, 5 aprilie, la hotel Ibis, începând de la ora 18.00.

Ti-a placut articolul?

Comentarii