Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:52 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O focă s-a rătăcit în Marea Neagră

ro

05 Nov, 2012 21:30 1644 Marime text

Un exemplar de focă a fost observat în weekend în zona Vraja Mării din Constanţa.

Cel care a văzut foca este un prieten al organizaţiei ecologiste Mare Nostrum. Laurenţiu Ciocan se afla sâmbătă, 3 noiembrie, în zona Vraja Mării, în perimetrul format de Digul de larg al Portului Constanta şi promontoriul Cazinoului, la 10 metri de ţărm. El a surprins apariţia ei, fotografiind-o cu telefonul mobil.

Foca face parte din specia Monachus monachus, Hermann-1779, cunoscută drept foca-călugăr, foca cu burta albă sau foca de Kaliakra. Specia este considerată pe cale de dispariţie.

„Ultimul exemplar a fost văzut în 1987 în apropierea unei platforme marine româneşti, iar în 1963 un alt exemplar a fost capturat accidental de pescari în Delta Dunării“, precizează cei de la Mare Nostrum.

„Marea Neagră nu mai are populaţie naturală de foci. Ultimele exemplare care au trăit aici au fost semnalate în anii `60, la Capul Caliacra din Bulgaria, în zona grotelor de piatră. Marea Neagră nu oferă nici resursele de hrană, nici habitatul natural pentru foci, este o mare deschisă, fără relief în care ele să se poată adăposti de alte animale şi de oameni.

Cel mai probabil, foca aceasta a scăpat de la delfinariile din jurul Mării Negre. A migrat până aici în căutare de hrană“, a declarat dr. Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanţa. 

Citeste AICI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii