Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:56 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele ÎCCJ, Livia Stanciu „Nu înțeleg logica discursului lui Băsescu“

ro

07 Apr, 2015 08:57 1107 Marime text
Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, a declarat că nu înțelege afirmațiile făcute de fostul șef al statului, Traian Băsescu, și anume că arestul preventiv este cerut în mod excesiv de procurori, informează B1 TV.

De asemenea, aceasta a precizat că în ultima perioadă sunt din ce în ce mai multe atacuri la adresa magistraților.

„Nu pot să spun decât că din punctul meu de vedere, este regretabil că un fost președinte de stat s-a exprimat în astfel de termeni. Un președinte ar trebui să fie un model de comprtament public. Nu intenționez și nu voi intra niciodată în acest gen de dialog, și mai ales nu înțeleg logica acestui tip de discurs, dacăa firmațiile au fost de tipul celor pe care le-ați spus”, a declarat Stanciu.

„Este un tip de justiție care se face sub o presiune formidabilă. Gândiți-vă la un om care a fost reținut și urmează să fie dus a doua zi la ÎCCJ pentru arestare. Ce se întâmplă automat? E primit cu un cortegiu de presă și cu informațiile toate date presei pentru ce e chemat omul. Deci, pregătirea reținerii se face prin mijloace necinstite, e necinstit să faci așa ceva unui om care e liber, nu e condamnat. Se stă 24 de ore, de regulă se ieșea cu cătușele la mâini la emisiunea unui anumit realizator, un element de presiune formidabilă. Se duce la ÎCCJ, dar delațiunile se răspândesc în presă și judecătorul e în fața opiniei publice.  Cine a creat isteria în opinia publică? Procurorii care dau din dosare, avocații n-o fac. Un alt element de presiune: un om care a fost arestat are pe cap procurorul DNA de caz, Curte de Conturi, SRI, presă, n-are nicio șansă. Denunțul a dobândit valoare de probă aproape. E aproape probă. Ori, eu nu pentru tipul acesta de justiție am luptat și nu s-a întâmplat până cu două luni înainte de terminarea mandatului meu. Codurile intraseră în vigoare la 1 ianuarie. Știți cum văd eu omul care e dus la arestare? Ca pe o muscă care are toată greutatea instituțiilor statului pe el. Am văzut declarația președintei ÎCCj că vor fi un partener al DNA. Zău? Păi, un inculpat care are pe cap procuror, DNA, SRI, ÎCCJ, nu vă supărați, ce șanse mai are omul ăsta? Ce șanse mai are un om care are instituțiile astea pe el și se duce la ÎCCJ știind că președinta a spus că suntem partenerii DNA-ului? N-are nicio șansă. Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte. Cei care trebuiau să tempereze lucrurile erau judecătorii, nu ÎCCJ vine și spune noi suntem partenerii voștri. Luați 3 delațiuni și băgați-l la beci până recunoaște delațiunile. La Șova, care au distrus probe, e elementară că te duce la arest, sau la Vâlcov, de care îmi pare rău că-l știu de când era copil, îi găsești tablourile ascunse, nu mai ai ce să îi faci. Dar arestările în vederea obținerii mărturisirii înalcă orice normă a drepturilor omului”, a declarat Băsescu luni seara, în cadrul emisiunii „X-press” difuzată de B1 Tv.


Sursa: B1 Tv
Sursa foto: stirile.rol.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii