Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:10 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Musulmanii intră în postul din Luna Ramazan

ro

03 Jun, 2016 23:51 962 Marime text
Luni, comunitatea musulmană din România începe postul din Luna Ramazan, considerat cel de-al treilea stâlp al credinței islamice.
 
Conform Islamului, Luna Ramazan comemorează în fiecare an începutul revelării Coranului Cel Sfânt, Cartea Sfântă a Islamului, de către Allah către Profetul Muhammed (Pbuh), acest eveniment fiind consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir a Lunii Ramazan, în peştera Hira din muntele Nur de lângă oraşul Mecca, în anul 610 revelaţie ce a durat 23 de ani, 12 ani în Mecca şi 11 ani în Medina, până în anul 632.
 
Învăţăturile islamice impun ca timp de 29 de zile, anul acesta, credincioşii musulmani să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, cele patru săptămâni fiind petrecute în post şi rugăciune, pentru primenirea corporală şi spirituală.
 
Potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, postul negru şi efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cine colective - 'Iftar', pe care musulmanii înstăriţi le împart cu prietenii, persoanele defavorizate material, rudele, cunoscuţii sau pelerinii. În aceaşi perioadă, masa  rituală de dinaintea zorilor - 'Sahur', este luată în familie.
 
Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei Luni Sfinte, slujbele din moschee încep dimineaţa cu citirea Coranului Cel Sfânt, fiind urmate de predici speciale ale imamilor, la care participă femeile. Seara se săvârşesc alte slujbe, cu participarea bărbaţilor, cât și a femeilor din comunitate.
 
De asemenea, postul mai înseamnă abstinența de la mâncare, băutură, fumat și relații sexuale, în intervalul menționat. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior.
 
Conform religiei islamice, Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah.
 
Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi–Noaptea Atotputernică), celebrată anul acesta în noaptea de 1/2 iulie. În această noapte se consideră că Allah Atotputenicul i-a revelat Cartea Sfântă, Coranul – Profetului Muhammed(Pbuh). Tradiţia spune, de asemenea, că tot în această noapte rugăciunile sunt îndeplinite.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii