Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:14 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mormântul lui Hipogeu, în pericol

ro

10 May, 2015 08:53 1006 Marime text
 
O parte a falezei din dreptul Plajei Modern din Constanța este în pericol să se prăbușească şi pune în pericol și mormântul lui Hipogeu, situat la intersecția străzii Ștefan cel Mare cu bulevardul Mircea cel Bătrân, scrie radioconstanta.ro.
 
Mormântul Pictat, cum i se mai spune, rămâne unul dintre cele mai frumoase obiective istorice ale bătrânului Tomis, una dintre comorile orașului nostru milenar.
 
Acesta a fost descoperit în anul 1988 și are pereții pictați cu simboluri paleo-creștine: ”Iepurele ce mănâncă struguri”, ”potârnichile” sau ”păuni”.
 
Acest monument istoric este și acum închis vizitelor turistice și condamnat la degradare din lipsă de fonduri. Frescele care s-au conservat pe pereţii cavoului se vor distruge dacă se va schimba microclimatul în care s-au conservat din anul 330 d. Hr.
 
O deschidere a monumentului funerar impune investiţii de milioane de lei pentru microclimatizare şi conservare.
Până când se vor găsi banii necesari, aproximativ 8 milioane de lei, frescele din mormântul lui Hipogeu, care a fost protejat de arheologi cu o baracă, pot fi admirate în imaginile expuse într-o sală a Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie din Constanţa.
 
Sursa: radiocontanta.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii