Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:04 23 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minune inginerească. Podul de la Agigea împlinește 33 de ani. Cum și cine l-a construit. Cât a durat lucrarea. De ce este deosebit

ro

19 Jun, 2016 01:44 13742 Marime text
Astăzi celebrul pod de peste Canalul Dunăre-Marea Neagră, de la Agigea, împlinește 33 de ani de la inaugurare scrie, la secțiunea Evenimente, Wikipedia.
 
Podul de la Agigea, amplasat peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, pe DN 39, la kilometrul 8 + 988 de metri, a fost şi, potrivit unora, încă mai este o „minune inginerească”.
Execuţia podului a început în anul 1980. Colectivul de proiectare a fost compus din 8 ingineri, 4 tehnicieni proiectanţi şi 3 desenatori 
Este primul pod hobanat (sistem constructiv care permite traversarea unui obstacol având suprastructura compusă dintr-o grindă continuă pe reazeme elastice, ancorate de unul sau mai mulţi piloni prin intermediul unor cabluri de oţel, dispuse liniar), realizat pe un drum naţional din România, în cazul nostru DN 39.
Conform oficialilor de la IPTANA, podul de la Agigea are lungimea totală de 290 de metri, structura hobanată având 246,65 de metri lungime. Deschiderea peste canalul navigabil este de 162,5 metri. Aceasta a fost, până în anul 2002, cea mai mare deschidere de pod rutier realizată în România. Înainte de proiectarea, respectiv execuţia podului de la Agigea, în Europa, mai fusese realizat un pod hobanat peste Dunăre, la Bratislava (Cehoslovacia). În ţara noastră, în ultimii ani, au fost realizate şi se află în exploatare trei poduri de acest tip, cel mai cunoscut fiind Pasajul Basarabi din Bucureşti.
 
Pentru proiectarea Canalului Dunăre Marea - Neagră şi a lucrărilor conexe şi colaterale acestuia, IPTANA a organizat o secţie de proiectare complexă, sub conducerea şefului de proiect al întregului obiectiv - inginerul Chiriac Avădanei. Această formaţiune de proiecte a fost formată din zece colective specializate, potrivit principalelor genuri de lucrări ce urmau să fie proiectate/realizate la canalul navigabil. Soluţiile constructive pentru toate lucrările ce compun obiectivul Canal Dunăre - Marea Neagră, inclusiv pentru podul de la Agigea, au fost prezentate şi susţinute tehnic şi economic la organismele de avizare şi la conducerea statului de către şeful proiectului complex şi aprobate prin decretul nr. 300/1978. Colectivul de poduri rutiere din cadrul secţiei pentru Canalul Dunăre - Marea Neagră a fost constituit din 8 ingineri, 4 tehnicieni - proiectanţi şi trei desenatori. Şeful acestui colectiv, care a asigurat coordonarea activităţii de proiectare poduri rutiere a fost inginerul Nicolae (Rene) Dumitrescu. Pentru cele patru poduri mari peste calea navigabilă a fost desemnat un şef de proiect de obiectiv care să se concentreze asupra soluţiei tehnice şi a tehnologiei de realizare. Pentru podul peste canalul navigabil a fost numit şef de proiect inginerul Octavian Strâmbu. Soluţiile constructive şi dimensionarea principalelor elemente ale celor patru poduri peste canalul navigabil au fost efectuate în perioada 1974 - 1978 însă proiectele şi detaliile de execuţie au fost elaborate în continuare până în anul 1982. Acelaşi colectiv, în perioada 1974 - 1982, a întocmit documentaţia tehnică, în toate fazele de proiectare, pentru şase poduri din beton armat pe drumurile naţionale afectate de construcţia canalului şi un pasaj superior peste linia ferată dublă Bucureşti - Constanţa, toate însumând o lungime de 387 de metri, 25 de poduri peste văile afluente la canal situate pe drumurile de acces la obiectivele acestuia şi pe drumurile pentru intervenţii de urgenţă din lungul canalului, însumând o lungime totală de 689 de metri, şi 18 poduri şi şase pasaje superioare peste calea gerată, realizate tot provizoriu, cu elemente demontabile, din beton armat.
 
Potrivit unui documentar trimis, în anul 2013, redacţiei noastre de directorul general al IPTANA, dr. Ing. Cornel Martincu, şeful colectivului de proiectare în perioada 1974 - 1984 a podurilor rutiere aferente Canalului Dunăre - Marea Neagră a fost inginerul Nicolae Dumitrescu, iar şeful proiectului pentru podul hobanat de la Agigea a fost inginerul Octavian  Strâmbu.
Coordonarea lucrărilor de execuţie pentru toate podurile aferente canalului navigabil, inclusiv pentru podul de la Agigea, a fost asigurată de inginerul Ionel Nan, director general adjunct al Centralei de Construcţii Dunăre Marea Neagră, şi de către inginerul Ludovic Demeter, director tehnic în aceeaşi centrală. Execuţia lucrărilor la podul de la Agigea a fost încredinţată unor unităţi specializate, astfel: infrastructura podului, inclusiv fundaţiile pe coloanele forate cu diametrul de 1.500 de milimetri şi pilonul pentru ancorarea hobanelor au revenit Întreprinderii de Construcţii Hidrotehnice Constanţa - director inginer Laurenţiu Ţoringhibel, inginerul Mircea Herbei şi inginerul Aurel Clim, şeful şantierului; tablierul metalic a fost confecţionat de către Uzina Metalurgică Moreni - execuţia lucrărilor, din partea constructorului general, a fost coordonată de către inginerul Gheorghe Popescu (Gelu), în timp ce hobanele au fost produse de către Atelierele Blejoi ale CCF Bucureşti - coordonatorul lucrărilor fiind inginerul Duminecă D. Montajul, respectiv asamblarea suprastructurii metalice pe şantier şi lansarea acesteia în deschiderile podului au fost realizate de Întreprinderea de Poduri Basarabi din Centrala de Construcţii a canalului navigabil (inginer Gheorghe Popescu, inginer Dimciu Mihale şi inginer Iordan Manea), iar realizarea plăcii carosabile din beton armat pe structura metalică, precum şi a sistemului rutier a revenit şantierului condus de inginerul Aurel Clim. Execuţia podului de la Agigea a început în anul 1980 prin realizarea unei traversării provizorii, care să permită asamblarea amplasamentului pentru construcţia viitorului pod, fără a se întrerupe circulaţia pe DN 39 şi care, în acelaşi timp, să permită execuţia nestingherită a lucrărilor la avanportul amonte al ecluzei Agigea.

Nota autorului:
Gheorghe (Gelu) Popescu, coordonatorul construcției podului a fost vecinul meu. Unul dintre oamenii deosebiți ai Constanței. Ca de altfel mulți oameni de valoare ai Constanței pe care i-am cunoscut.  
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • indel99 21 Jun, 2016 17:26 La acel timp (si cred ca pina in zilele noastre) Canalul a fost succesul cel mai important al proiectantilor, inginerilor, tehnicienilor si miilor de muncitori romani. Au taiat in stinca la Basarabi, au turnat 50 de metri de ciment (in jos si in sus) la cele doua ecluze, pe arsita sau pe ger. Fiecare operatie era coordonata intre executor, beneficiar si proiectant cu exactitate si cu respectarea cu strictete a proiectului - seful proictant (de la IPTANA) inginerul Avadanei (Aiatolahul - cum il numeau cei din jur) fiind intre Cernavoda si Agigea aproape tot timpul intre 1977 si 1984. Aparatura electronica instalata de la primii metri cubi de la ecluze pina la turnurile de telecomunicatii si automatizarea functionarii portilor ecluzelor. Canalul insusi este construit sa dureze peste o suta de ani.....iar podul de la Agigea, desi important, este doar o mica parte din aceasta lucrare grandioasa - Canalul Dunare-Marea Neagra.
  • Crăciun Costel 19 Jun, 2016 19:36 Cunosc foarte bine toate detaliile pe care le -a prezentat domnul Emilian, am lucrat la acest pod,și la alte poduri, Poarta Alba,Limanu-2mai,Km 4-5,Ipmc,Butelii, etc.,cu Antrepriza CFDP din cadru ICH, directori,Pândichi,Guingioglu,Georgescu.Oameni calificați, dulgheri, betoniști, fierari betoniști, lăcătuși, electricieni,mecanici,toți au colaborat la realizarea acestor poduri, lucrări de calitate și durabile.Si eu am făcut parte din această echipă mare a ICH și sunt mândru în felul meu.
  • chiritoiu daniel 19 Jun, 2016 09:35 De ce nu se da drumul la ambele benzi de circulatie , acum in sezon estival ? E o actiune premeditata de a-si bate joc de noi ? Huo !
  • Moldoveanu Gheorghe 19 Jun, 2016 07:52 Felicitări pentru articol.Bine documentat.Personal i-am cunoscut si am colaborat cu toți cei menționați.O comparație trebuie făcută:podul s-a realizat in 3 ani si acum se repara de 5 ani.