Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:44 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în vizită oficială în Republica Croația

ro

09 Mar, 2018 19:41 1110 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 9 martie 2018, cu ocazia vizitei oficiale în Croația, consultări cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Croația, Marja Pejcinoivic Buric și întrevederi cu Președintele Republicii Croația, Kolinda Grabar-Kitarovic, cu Prim Ministrul Andrej Plenkovic și cu Președintele Parlamentului, Gordan Jandrokovic.

Potrivit MAE, în cadrul întâlnirilor a fost reliefat caracterul foarte bun al relaţiei bilaterale, similitudinea de opinii pe multiple dosare regionale, europene şi internaţionale, precum şi dorința ambelor state de consolidare și diversificare a cooperării în plan bilateral. În context, a fost subliniată importanţa continuării dialogului politic și sectorial.

Unul dintre domeniile în care cooperarea bilaterală poate fi intensificată a fost cel al cooperării economice, care să conducă la identificarea de noi oportunități din perspectiva creșterii volumului schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce în cele două state. A fost evidențiată necesitatea continuării organizării de misiuni și forumuri de afaceri în marja unor acțiuni bilaterale la nivel înalt.

A fost salutat rolul de punte de legătură pe care minoritatea croată din România, pe de o parte, și comunitatea română și comunitățile românofone din Croația pe de alta, îl au în consolidarea relației bilaterale româno-croate.

Cu privire la viitorul Uniunii Europene, a fost reliefată importanța necesității unei abordări unitare, coerente, principiale și solidare în gestionarea provocărilor actuale de pe agenda internă și externă a UE, astfel încât să se asigure consolidarea proiectului european și a profilului UE în plan global.

În discuțiile cu interlocutorii croați a fost reconfirmată poziționarea apropiată a celor două state pentru identificarea celor mai bune soluții de asigurare a funcționării UE, în plan financiar, prin viitorul cadru financiar multianual, în care politicile de coeziune și agricolă trebuie să se regăsească de o manieră corespunzătoare. În context, a fost subliniată importanța aprofundării coordonării în domeniul afacerilor europene, inclusiv din perspectiva apartenenței celor două state la Trio-ul Președințiilor Consiliului UE. Ambele părți și-au manifestat preocuparea față de situația cetățenilor proprii după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Discuțiile au reliefat și importanța Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării în consolidarea cooperării prin identificarea de proiecte concrete în sprijinul comunităților locale și al oamenilor de afaceri din ambele țări.

Totodată, au fost trecute în revistă evoluțiile din Balcanii de Vest, ministrul român al afacerilor externe arătând că este esențială menținerea securității și stabilității țărilor din regiune și salutând lansarea recentă a Strategiei Comisiei Europene pentru Balcanii de Vest.
Oficialii au exprimat susţinerea fermă pentru continuarea procesului de extindere a UE,  subliniind importanța menținerii credibilității politicii de extindere în raport cu statele candidate și aspiranți.

În discuţii au fost abordate şi evoluţiile din vecinătatea estică, ministrul Teodor Meleşcanu reiterând faptul că România va continua să fie un susținător ferm al parcursului european al Republicii Moldova și va pleda la nivelul UE în favoarea consolidării sprijinului pentru autoritățile de la Chișinău, pe baza implementării agendei de reforme. A subliniat, de asemenea, sprijinul României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și angajamentul față de politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea.

Un alt subiect abordat a fost cooperarea celor două state în cadrul Alianței Nord-Atlantice, subliniindu-se importanța implementării depline a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din 2016 de la Varșovia și a continuării procesului de extindere.

În întrevederea cu președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, unul din subiectele abordate a fost organizarea la București, în a doua parte a acestui an, a Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, sub egida Președinției României.

În convorbirile cu președintele legislativului croat, șeful diplomației române a reiterat importanța consolidării, în continuare, a dimensiunii parlamentare a relației bilaterale, inclusiv prin organizarea unor acțiuni la nivelul șefilor de parlament și la cel al comisiilor parlamentare de specialitate și al grupurilor de prietenie din legislativele celor două țări. A salutat apropiata vizită la București a președintelui Parlamentului de la Zagreb.

În discuțiile cu Prim Ministrul Republicii Croația a fost subliniată importanța cooperării între cele două state, inclusiv în perspectiva pregătirii Președințiilor la Consiliul UE și a interesului comun de a adera la Spațiul Schengen și la zona euro. Ministrul român a transmis oficialului croat scrisoarea de invitare adresată de prim ministrul Guvernului României, Viorica Dăncilă, pentru a efectua o vizită în țara noastră.

Ministrul Teodor Meleșcanu a adresat omologului Marja Pejcinoivic Buric invitația de a vizita România.

În partea a doua a zilei de 9 martie 2018, ministrul Tedeor Meleșcanu a vizitat Biserica Ortodoxă Română din Zagreb, cu hramurile Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Împărați Constantin și Elena, oferită în anul 2017 comunității române de Biserica Catolică din Croația, în care serviciile religioase sunt efectuate de preotul paroh Nicolae Ceruță. Ministrul român de externe a donat bisericii românești o icoană cu Sf. Împărați Constantin și Elena și s-a întâlnit cu reprezentanți ai Asociației Românilor și cu membri ai comunității românești din Croația.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii