Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Miniştrii român şi canadian ai apărării, față în față, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu Constanța (galerie foto)

ro

09 Nov, 2018 15:30 1628 Marime text
Miniștrii român şi canadian ai apărării, Mihai Fifor şi Harjit Singh Sajjan, efectuează o vizită în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, prilej cu care s-au întâlnit cu militarii din cadrul detașamentului canadian dislocat în România pentru executarea misiunilor de Poliție Aeriană Întărită, precum și cu personal din Forțele Aeriene Române care își desfășoară activitatea în Baza 57 Aeriană.

Potrivit MApN, detașamentul canadian, format din 135 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave CF-188 Hornet, execută, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

"Vă mulțumesc tutoror pentru prezența și pentru interesul manifestat față de vizita dumneavoastră la Mihail Kogălniceanu.

Sunt deosebit de enorat de prezența în România a colegului meu canadian.

Urmează să avem discuții despre angajamentul României și al Canadei în consolidarea parteneriatului nostru în domeniul apărării. Canada reprezintă pentru România unul dintre cei mai importanți parteneri. Iar vizita domnului ministru în țara noastră , demonstrează trendul ascendent al relațiilor bilaterale.  Vizita vine la scurt timp dupa  întrevedrea pe care am avut -o în marja reuniunii miniștrilor apărării de la Bruxelles , din luna octombrie.

Suntem onorați de sprijinul constant oferit de Canada și de contribuția acestui stat la implementarea măsurilor asociate prezenței înaintate adaptate de toate dimensiunile operaționale - aeriană, navală și terestră", a declarat Mihai Fifor. 

Ministrul canadian este mândru că se află în România.

"Este un privilegiu să mă aflu aici, cu domnul Fifor, și să transmitem un mesaj de solidaritate. Prin profesionalismul de care dau dovadă piloții noștri vom proteja spațiul aerian, prin aliații noștri, am fost mândru de munca noastră", a declarat ministrul canadian. 


UPDATE 

Potrivit MApN, temele de discuție aflate pe agenda întâlnirii au fost stadiul cooperării bilaterale în domeniul apărării, subiecte de actualitate ale Alianţei Nord-Atlantice, respectiv ONU, situația de securitate în aria Mării Negre și implementarea măsurilor aliate de asigurare și a prezenței aliate în această regiune.

Ministrul român al apărării a mulțumit omologului său pentru angajamentul constant şi solid al Canadei în România, subliniind importanța participării curente la misiunile de poliție aeriană consolidată de pe teritoriul țării noastre și profesionalismul de care dau dovadă piloții Forțelor Aeriene Regale.

Totodată, Mihai Fifor a exprimat apreciere pentru activitatea ofiţerilor de stat major canadieni ce încadrează funcții la structurile aliate de pe teritoriul României, Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud-Est și Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova.

În ceea ce privește cooperarea în cadrul ONU, miniștrii apărării român și canadian au apreciat colaborarea dintre cele două state în cadrul misiunilor ONU la care participă în comun și au convenit asupra demarării unor discuții la nivel de experți în perioada următoare pentru intensificarea relațiilor inclusiv pe această dimensiune.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat intensificarea colaborării bilaterale în domenii precum educația militară și medicina militară.

În mod special, ministrul  Fifor a propus cooperarea cu partenerul canadian în ceea ce privește tratamentul post-traumatic pentru militarii întorși din teatre de operații, cu accent pe îmbunătățirea sistemului de cercetare, gestionare a riscului, diagnosticare și tratament specifice afecțiunilor de stres post-traumatic.

În acest sens, ministrul canadian al apărării a manifestat foarte mare deschidere având în vedere experiența pe care țara sa o are în acest domeniu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii