Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:22 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Militari trimiși în judecată

ro

16 Aug, 2016 14:47 1919 Marime text
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a  inculpaţilor:
- plt. adj. princ. Apostu Mitică, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals în declaraţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- plt. maj. Partenie Ionel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- plt. maj. Postostolache Cătălin, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de înşelăciune;
- plt. adj. Siminescu Ghiorghiţă, plt. maj. Butnaru Ciprian şi cap. (r.) Comănici Ionel Liviu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune;
- civ. Gâbu Ortansa, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii militari au reținut următoarea situație de fapt:

La iniţiativa inculpatului plt. adj. princ. Apostu Mitică, în calitate de secretar al comisiei de verificare a compensaţiei pentru chiria militarilor, inculpaţii plt. maj. Partenie Ionel, plt. maj. Butnaru Ciprian, plt. maj. Siminescu Ghiorghiţă, plt. maj. Postolache Cătălin şi cap. (r) Comănici Liviu - cu toţii angajaţi în cadrul UM 01411 Bârlad - au obţinut fraudulos compensaţia pentru chiria de serviciu, nelocuind la locuinţele închiriate. Înţelegerea dintre inculpatul plt. adj. princ. Apostu Mitică şi ceilalţi coinculpaţi militari s-a concretizat în falsificarea a 60 de înscrisuri (cele mai multe personal de către primul inculpat), depunerea lor la unitate şi la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a-și produce efectele juridice, de regulă la expirarea perioadei de un an pentru care erau încheiate.

Dintre documentele falsificate, 20 reprezintă contracte de închiriere, încheiate pe de o parte în folosul coinculpaţilor militari, beneficiari ai compensației pentru chirie, pe de altă parte în folosul inculpatului plt. adj. princ. Apostu Mitică, care pretindea și primea de la chiriașii fictivi câte 100 de lei lunar, sub pretextul că reprezintă impozitul aferent contractelor respective.  Unul dintre imobilele ce făceau obiectul contractelor de locațiune aparținea inculpatului plt. adj. princ. Apostu Mitică, iar celelalte unor rude ale sale sau unor persoane din afara familiei. În cazul a trei contracte de locațiune sumele declarate pe exemplarele depuse la ANAF ca reprezentând contravaloarea chiriei au fost mult diminuate, în cazul altor șapte inculpatul a depus declarații întocmite și semnate de el care atestau în fals rezilierea, iar patru contracte nu au fost înregistrate la ANAF.

Pe lângă contractele de închiriere, inculpatul plt. adj. princ. Apostu Mitică a mai completat în fals, atestând împrejurări nereale  în conţinut, cât şi în ce priveşte semnăturile, şi alte înscrisuri pe care le-a depus la dosarele de acordare a compensaţiei, respectiv la ANAF:  10 rapoarte prin care coinculpaţii solicitau acordarea compensaţiei pentru chirie, depuse în dosarele de acordarea compensaţiei; 17 declaraţii de venit aferente contractelor, depuse la ANAF; 1 act adiţional de mărire a cuantumului chiriei; 2 declaraţii olografe. De asemenea, profitând de faptul că membrii comisiilor de verificare a îndeplinirii compensaţiei pentru chirie nu citeau documentele pe care le redacta inculpatul în baza atribuţiilor sale de secretar al comisiei şi de lipsa de cunoştinţe juridice ale acestora, el a falsificat 2 procese verbale ale comisiilor de verificare a documentelor de acordarea a compensaţiei.
În săvârșirea unora dintre faptele comise, inculpatul plt. adj. princ. Apostu Mitică a fost ajutat de inculpata civ. Gâbu Ortansa, cu care se află în relații de rudenie.

Prejudiciul total cauzat bugetului Ministerului Apărării Naţionale prin activitatea infracţională descrisă mai sus este de 130.396 lei, instituţia menţionată constituindu-se parte civilă pentru UM 01411 Bârlad din judeţul Vaslui.

În cauză a fost solicitată anularea celor 60 de înscrisuri false. Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Tribunalului Vaslui.

Sursă foto: paginaderusia.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii