Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:56 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evz.ro Milionarul Theodor Berna l-a turnat pe Vasile Blaga la DNA

ro

21 May, 2015 23:57 858 Marime text
 
Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.Potrivit rechizitoriului, Darius Vâlcov a declarat la DNA că Vasile Blaga i-a solicitat să sprijine Tehnologica Radion pentru câştigarea licitaţiilor la Compania de Apă Olt, scrie evz.ro.
 
Aceste declarații au fost confirmate și de Theodor Berna, care a declarat la DNA:
 
„La momentul înţelegerii cu Darius Vâlcov Bogdan eu îl cunoşteam pe Vasile Blaga, despre care pot spune că în anul 2009 era secretar general al Partidului Democrat Liberal. Nu pot preciza dacă acesta deţinea şi vreo funcţie în vreun minister. Cert este că îmi amintesc că am discutat cu un membru din eşalonul 2 al PDL, fiind posibil ca unui dintre aceştia să fie Liga Dan sau Popescu Florian. Este posibil ca aceştia să fi discutat cu Vasile Blaga, dar după ce eu am luat legătura cu Darius Vâlcov Bogdan nu am mai întrebat prin cine s-a discutat cu Darius Vâlcov Bogdan, aceasta în situaţia în care nu au discutat ei direct. Pe aceste persoane la care am făcut referire le-am întrebat dacă pot să ia legătura cu primarul din Slatina pentru că ştiam că urmează să fie efectuate nişte lucrări de canalizare sau chiar se publicase anunţul de participare pe SEAP”.
 
La detectorul de minciuni
 
Procurorii DNA arată că această posibilitate invocată de  Theodor Berna –  este confirmată de Minel Florin Prina – primarul Slatinei și Darius Vâlcov , pe de o parte, şi de alţi martori pe de altă parte– este cu atât mai credibilă cu cât cu prilejul testării poligraf  la întrebarea „Minţi atunci când susţii că Vasile Blaga este cel care te-a pus în legătură cu Theodor Berna?”, la care inculpatul Vâlcov Darius Bogdan a răspuns „Nu”, s-a constatat că răspunsul inculpatului nu a provocat modificări specifice comportamentului simulat.
 
Martor: firma, controlată de fata lui Blaga
 
Potrivit sursei citate, sub acelaşi aspect al atribuirii lucrărilor date către  Tehnologica Radion, reprezentantul SC Biff International  SRL şi participant la licitaţiile pentru lucrările Slatina, Scorniceşti-Potcoava şi Drăgăneşti-Piatra Olt, a declarat că TEHNOLOGICA RADION nu a îndeplinit criteriile pentru a câştiga cele 3 licitaţii şi că, după procedura licitaţiilor şi epuizarea căilor de atac în instanţă, a discutat personal cu Darius Vâlcov Bogdan în biroul acestuia care i-a spus că nu va putea să execute lucrările, întrucât licitaţiile trebuiau câştigate de „S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., firmă care este controlată de domnul Vasile Blaga, prin fiica acestuia”.
 
Ce a declarat Darius Vâlcov
 
Atribuirea lucrărilor către Tehnologica Radion a fost determinată de intervenţia  lui Vasile Blaga a fost confirmată de însuşi Darius Vâlcov Bogdan şi de iMinel Prina.
 
Astfel, se arată în rechizitoriul DNA, Darius Vâlcov Bogdan a arătat că în anul 2009 a fost chemat de Vasile Blagala sediul central al Partidului Democrat Liberal şi i-a spus, confidenţial, că ştie că în Olt se va licita pentru nişte lucrări de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, transmiţându-i, fără echivoc, că alocarea în viitor a fondurilor pentru unele lucrări la Primăria Slatina se va face sub condiţia ca Tehnologica Radionsă câştige licitaţiile.
 
Intervențiile lui Vasile Blaga
 
Prin urmare, mai arat[ DNA, Vâlcov trebuia să intervină pentru anularea licitaţiilor, scopul urmărit fiind acela ca Tehnologica Radion, prin reprezentantul său Theodor Berna, să câştige toate cele 3 licitaţii.
 
În justificarea interesului manifestat de Vasile Blaga, Darius-Bogdan Vâlcov a arătat că avea cunoştinţă că Theodor Berna a fost consilier personal al Preşedintelui României, că Tehnologica Radion era condusă „din umbră” de către greii PDL de la acea vreme, „printre care se afla şi domnul Vasile Blaga”.
 
În contextul acestei întâlniri, Darius Bogdan Vâlcov a primit de la Vasile Blaga numărul de telefon al lui Theodor Berna, spunându-i-se să-l contacteze că este aşteptat. Astfel, l-a sunat pe Theodor Berna şi s-a întâlnit cu acesta la sediul Tehnologica Radion, unde s-au purtat discuţii despre posibilităţile tehnice şi financiare ale societăţii, martorul lăsându-l să înţeleagă că ştie „cine este şi din partea cui vine”.
 
Întâlniri la sediul PDL
 
În perioada 2009-2010, în cadrul unor întâlniri regulate cu Vasile Blaga, atât la partid, cât şi în Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate şi cu ocazia inaugurării unora dintre ele, acesta s-a interesat permanent de Tehnologica Radion.
 
Inculpatul a declarat că, despre solicitarea lui Vasile Blaga de a sprijini câştigarea licitaţiilor, i-a relatat şi administratorului public de la acea dată, Minel Florin Prina, aspect confirmat de acesta din urmă.
 
Ce a declarat Minel Prina
 
Astfel, Minel Florin Prina a declarat atât cu prilejul audierii, cât şi cu prilejul confruntării cu Darius Bogdan Vâlcov, că în anul 2009 acesta i-a spus că Tehnologica Radion este reprezentantul lui Vasile Blaga şi că trebuie să ajute Tehnologica Radion să câştige licitaţiile la Compania de Apă Olt SA.
 
Astfel, susțin procurorii DNA, rezultă, acceptarea de către Darius Bogdan Vâlcov a propunerii de a-şi exercita influenţa reală - ce decurgea din calitatea de primar al municipiului Slatina şi de preşedinte al organizaţiei PDL Olt - pe lângă membrii comisiei de licitaţie din cadrul autorităţii contractante Compania de Apă Olt SA, respectiv pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor în legătură cu respingerea contestaţiilor formulate de ceilalţi participanţi la licitaţie, exercitarea influenţei fiind justificată de condiţionarea de către Vasile Blaga– secretar general al PDL şi ministru în funcţie în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale la data respectivă – a atribuirii fondurilor pentru Primăria Slatina, în schimbul sprijinirii Tehnologica Radion să câştige licitaţiile pentru reabilitarea şi extinderea lucrărilor reţelelor de apă şi canalizare.
 
Darius Bogdan Vâlcov a acceptat să primească 20% din valoarea contractelor care se vor încheia între Compania de Apă Olt SA şi Tehnologica Radion, au fost confirmate de Minel prina, care atât în declaraţia dată la data de 21.04.2015 cât şi cu prilejul confruntării din data de 21.04.2015 a declarat că, în vara anului 2011, Darius Bogdan Vâlcov i-a spus că Tehnologica Radion urma să îi remită 20% din valoarea contractelor de execuţie pe care această societate le încheiase cu Compania de Apă Olt SA, aspect pe care i l-a comunicat personal şi Theodor Berna, care i-a spus că: „…are un angajament financiar faţă de Darius Bogdan Vâlcov”.
 
Preluare evz.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii