Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:58 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucraţi multe ore la birou? Vă propunem câteva exerciţii de dezmorţire...

ro

07 Feb, 2016 20:57 3919 Marime text
 
Cei mai mulți oameni stau pe scaun circa opt ore zilnic, neştiind că acest lucru dăunează sănătăţii. Este posibil ca unii să știe ce efecte are acest stat pe scaun, dar să nu aibă încotro. Fel și fel de studii au scoa la iveală că persoanele care stau jos mare parte din zi au şanse mai mari să moară din cauza unui atac de cord.
 
De-a lungul istoriei, fie că a vânat, fie că a cultivat, omul a petrecut cea mai mare parte a vieţii stând în picioare. În ultimele decenii în schimb, odată cu dezvoltarea noilor tehnologii şi cu apariţia conceptului de muncă de birou, oamenii stau pe scaun mai mult ca niciodată. Având în vedere că nu am fost concepuţi pentru acest tip de sedentarism, statul pe scaun începe să îşi arate efectele negative. În plus, se ştie deja că statul jos duce la obezitate. Persoanele supraponderale petrec cu până la 2,5 mai multe ore stând jos decât restul oamenilor. Practic, spun cercetătorii, statul jos ne transformă corpurile în nişte epave.
 
De îndată ce ne aşezăm, activitatea electrică a muşchilor de la picioare se opreşte, nivelul arderii caloriilor scade la 1 pe minut, enzimele care ajută la arderea grăsimii scad şi ele cu 90%, colesterolul "bun" care distruge depozitele de grăsimi de pe vasele sangvine se reduce cu 20%, iar eficienţa insulinei se diminuează cu 24%. Aşa se face că oamenii care lucrează la birou sunt de două ori mai expuşi la bolile cardiovasculare decât cei care stau în picioare la locul de muncă.
 
De aceea specialiştii ne sfătuiesc să facem mişcare mai mult de 30 de minute zilnic sau să ne mișcăm pe scaun, ca în fotografie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii