Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:53 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locuintele ieftine, scoase, o data in plus, pe tapet de primarul Tusac in an electoral?

ro

19 Sep, 2011 22:05 1169 Marime text
27 noiembrie 2008: Cu numai câteva zile înainte de alegerile parlamentare, primarul Tusac promitea „unei mulţimi de oameni entuziaşti din faţa Casei de Cultură Mangalia" (www.mangalia.ro) că va realiza „Cartierul Tineretului în 12, cel mult 18 luni". Este vorba despre celebra Fata Morgana promisă „entuziastei" mulţimi de tineri din Mangalia, „locuinţele ieftine model Mihai Claudiu Tusac". Promisiunea primarului că va finaliza aceste locuinţe a mai apărut, sporadic, în decursul celor trei ani şi ceva de mandat ai primarului „roşu": pe la bilanţurile anuale, pe la câte o zi festivă sau în discursurile menite să înfiereze consilierii locali „ticăloşiţi", care nu au dorit să voteze, de exemplu, majorarea preţului machetei locuinţelor „ieftine" din holul primăriei şi a filmuleţului de prezentare la... 70.000 de euro.

Subiectul locuinţelor a devenit, brusc, unul de actualitate în momentul în care ne-am trezit în plin an pre-electoral. După ce a fost „îngropată" timp de trei ani, tema locuinţelor ieftine a revenit, în forţă, în luna mai a acestui an. Alături de aceasta, suplimentar, mangalioţii au mai descoperit şi alte două tipuri de imobile propuse de Mihai Claudiu Tusac: locuinţe sociale şi de închiriat. Primele destinate săracilor de la „barăci" (subiect tabu pentru primar timp de trei ani, timp în care barăcile cu pricina au devenit cel mai mare focar de infecţie şi infracţionalitate din „sud-estul litoralului"), celelalte destinate oricui are ceva bani puşi deoparte, pentru că trebuiesc cumpărate în cel mult doi ani de la repartiţie.

Tusac doreşte mutarea rromilor din baraca simplă, într-una cu „etaj"

Despre „barăcile" descoperite, cu surprindere, de către Tusac, la trei ani şi jumătate de mandat, ziarul nostru a scris cu obstinaţie, doar-doar mai marii de pe la primărie se vor sesiza. Degeaba. În schimb, primarul oferă, cu generozitate, o soluţie absolut stupidă şi inutilă, problemei celor peste 1.000 de persoane, rromi şi români, din cartierul Groazei, „Barăcile". În loc să continue proiectul de case individuale, după modelul celor de la „Moară", demarat în urmă cu aproape zece ani (case de tip „duplex", cu câte un petec de pământ), care a conştientizat cetăţenii rromi în autogestionarea propriilor locuinţe, aceştia putând să îşi crească şi animalele ce le au pe lângă curte, Tusac doreşte mutarea rromilor în ... blocuri! Adică va dărâma o baracă şi va muta rromii, peste drum, într-o altă baracă, dar mai cu moţ, cu două etaje. Nu ne va surprinde dacă, la etajul al doilea, trecătorii vor observa câte un cap de măgar sau de cal, pentru că, după tradiţie, rromii nu îşi vor lăsa animalele de izbelişte.

Dacă tot era să plângă de mila celor de la barăci, în mijlocul cărora nu a păşit niciodată şi nici nu o va face (se ştie că Tusac nu e absolut deloc iubit în zonă, nici de ţigani şi nici de români), primarul ar fi trebuit să pună în funcţiune gradiniţa special construită, încă din 2007. În schimb, acesta a preferat să o lase în paragină, iar pe copiii rromi să îi oblige să stea acasă, la vândut seminţe „de floare" sau la furat.

Locuinţele ieftine revin in discutiela trei ani de la promisiunea finalizării lor?

În fine, „locuinţele ATÂT de ieftine, model MTC", al căror preţ va fi de 34.500 euro un apartament cu doua camere, de 56 mp, sunt cel de-al treilea "target" electoral al edilului urbei. Pus din nou pe tapet, subiectul a fost tratat, de către Tusac, în luna mai 2011, cam aşa: „După cum am promis cetăţenilor din municipiul Mangalia, iată că a venit momentul sa începem lucrările la un proiect extrem de important, cel al locuinţelor" (mangalia.ro). Deocamdată, în zona Oituz, în loc de patru blocuri ce ar fi trebuit finalizate încă de acum trei ani, nimeni nu a deranjat buruienile din jur.

Tusac spunea, pe 16 mai 2011, că, din cei 1.450 familii înscrise la tombolă, „prima sută de tineri vom merge la bancă cu ei, vom verifica posibilităţile financiare şi, din aceştia, probabil, banca va accepta 50". Nimic mai înduioşător în aceste afirmaţii, dacă ţinem cont că, în aceste vremuri de criză economică generală, 35.000 de euro nu se iau de la bancă cu una, cu două, veniturile familiei solicitante trebuind să fie mai multe decât substanţiale...

Sursa: Infocallatis.ro  

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii