Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:08 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea „Big Brother” a trecut de Senat!

ro

07 Sep, 2015 17:12 958 Marime text
O lege controversată și  considerată periculoasă a trecut de Senat. Plenul Senatului a adoptat, astăzi, modificări la Legea 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Legea prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică (SNSC), coordonarea unitară a activităţilor acestui Sistem fiind făcută de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS și CSAT. Ăsta nu ar fi un lucru rău. Nociv și strigător la cer este faptul că legea permite acces inopinat în orice calculator, inclusiv în cele ale persoanelor private.

Senatorii spun că dacă până acum acest lucru se putea face chiar şi fără decizia unui judecător, acum autorităţile vor avea acces la date doar "la solicitarea instanţelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii".

Datele de trafic referitoare la abonaţi şi la utilizatori, prelucrate şi stocate de către furnizorul unei reţele publice de comunicaţii electronice sau de către furnizorul unui serviciu de comunicaţii electronice destinat publicului, trebuie să fie şterse sau transformate în date anonime atunci când nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicări, dar nu mai târziu de trei ani de la dată efectuării comunicării, aşa cum prevede proiectul legislativ care a trecut de votul senatorilor.

Acest proiect mai prevede că furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pun la dispoziţia acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecţia datelor cu caracter personal.
Propunerea legislativă mai prevede că datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare solicitate conform alin. (1) nu fac obiectul ştergerii sau anonimizării de către furnizori, atunci când solicitarea formulată în temeiul alin. (1) este însoţită sau urmată de o notificare cu privire la necesitatea menţinerii lor, în scopul identificării şi conservării probelor sau indiciilor temeinice, în cadrul investigaţiilor pentru combaterea infracţiunilor sau în domeniul apărării şi securităţii naţionale, atât timp cât subzistă motivele care au stat la baza solicitării, dar nu mai mult de 5 ani de la dată solicitării sau, după caz, până la pronunţarea unei hotărâri definitive a instanţei de judecată.
Proiectul merge la Camera Deputaţilor în calitate de camera decizională.

Curtea Constituţională a declarat până acum neconstituţionale legile de tip „Big Brother“: legea retenţiei datelor, legea cartelelor prepay şi legea securităţii cibernetice. Deciziile Curții au stârnit reacţii critice atât din societatea civilă, cât mai ales din partea SRI. Fostul director SRI George Maior a recurs chiar la ameninţări la adresa judecătorilor, afirmând că vor fi responsabili de posibile probleme de securitate naţională. CCR a publicat motivarea în aceeaşi zi în care George Maior şi-a dat demisia de la SRI. De aici și până la avalanșa de presupuneri și conexiuni între cele două evenimente nu a mai fost decât un pas. În cele 40 de pagini, judecătorii CCR au arătat că legea securităţii cibernetice era plină de inadvertențe legislative și tehnice și multe prevederi încălcau flagrant drepturile omului şi nu doar legislaţia românească, ci şi pe cea europeană în materie. Legea respectivă stabilea că toate persoanele juridice de drept public sau privat care deţin infrastructuri cibernetice (reţele de calculatoare sau servere) sunt obligate să îşi asigure din resurse proprii securizarea acestora în cazul unui atac cibernetic şi să acorde acces necondiţionat la echipamentele şi la datele solicitate de instituţiile de siguranţă naţională, coordonate de SRI. 

Şi totuşi, legea securității cibernetice are toate premisele să dea naștere unui monstru care amintește înfiorător de personajul Big Brother din romanul „1984“ al lui George Orwell. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii