Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:33 25 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Timișoara Doi polițiști ”cu greutate” au fost reținuți pentru fapte de corupție

ro

02 Feb, 2016 15:37 1086 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 01 februarie 2016, a inculpaților:
 
MUNTEAN PETRU  SORIN, inspector şef al Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (I.P.J) Timiş, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
 - constituirea unui grup infracţional organizat,
 - luare de mită,
 - instigare la  dare de mită (două infracțiuni),
 - favorizarea făptuitorului,
 
PAVEL DUMITRU, șef Serviciu de Investigare a Criminalităţii Economice în cadrul IPJ Timiş, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- luare de mită,
- trafic de influenţă,
- complicitate la luare de mită,
 
BOŢ IULIAN, om de afaceri, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- dare de mită (4 infracțiuni)
- cumpărare de influență (2 infracțiuni),
 
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând din data de  02.02.2016,  până la data de 01.04.2016, față de inculpatul
 
BÎLC MARIN, avocat în cadrul Baroului Timiș, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- trafic de influenţă (două infracțiuni),
- instigare la  dare de mită (două infracțiuni),
- favorizarea făptuitorului,
 
Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
 
În  cursul anilor 2011 - 2013, inculpatul Boț Iulian, împreună cu mai multe persoane de încredere, s-au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul a două societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse.
Activitatea infracțională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 2 milioane lei, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spaţiul european şi revânzării acestora „la negru”, cu eludarea obligaţiilor legale privind plata taxelor şi impozitelor datorate către bugetul de stat.
Activităţile infracţionale ale grupării coordonată de inculpatul Boţ Iulian s-au bucurat de sprijinul şi protecţia inculpaților Muntean Sorin  Petru, şi Pavel  Dumitru, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, respectiv şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Timiş, care au fost atraşi de-a lungul timpului în sfera de influenţă a grupului şi fidelizaţi prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale şi sume de bani. 
În acest sens, aceștia au racolat în cadrul grupului alți ofițeri de poliție și au coordonat activităţile infracţionale de mituire a acestora, în scopul  de a-i asigura lui Boţ Iulian o soluţie favorabilă în dosarul în care era cercetat. De asemenea, cei doi inculpați au stabilit împreună cu ceilalţi membri ai grupului infracţional strategiile pe care aceştia să le adopte pentru a determina procurorul care supraveghea urmărirea penală să admită  o cerere de efectuarea a unei expertize contabile, în condiţiile în care verificările nu erau finalizate, indicând totodată expertul prin care puteau obţine concluzii favorabile, în situația în care cunoșteau faptul că evidenţa contabilă pe baza căreia urma a se efectua expertiza a fost falsificată. Totodată, inculpații Muntean Sorin  Petru şi Pavel  Dumitru au efectuat demersuri în vederea diseminării, către inculpatul Boţ Iulian, a înscrisurilor relevante aflate la dosarul cauzei şi au conceput împreună cu ceilalţi membri ai grupării, o strategie de înlocuire a documentelor contabile relevante menită să schimbe situaţia juridică dedusă cercetărilor.
Un alt membru, cooptat în cadrul grupului infracțional a fost inculpatul Bîlc Marin, avocat în cadrul Baroului Timiș, persoană de încredere a inculpaților Muntean Sorin  Petru și Boț Iulian, pe acesta din urmă reprezentându-l în mai multe dosare aflate pe rolul instanțelor.
 Rolul primordial al inculpatului Boţ Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiecărui membru atras şi implicat în activitatea infracţională, de a identifica martori şi de a depune înscrisuri de natură să confirme susţinerile stabilite în cadrul strategiei de apărare.
Scopul urmărit de avocat a fost acela de a ascunde activitatea infracţională evazionistă derulată prin cele două societăţi controlate de inculpatul Boț Iulian,  de a diminua consecinţele financiar-fiscale produse prin aceasta şi, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a sa.
Concret, în perioada 2013-2016, inculpatul Boț Iulian a remis inculpaților Muntean Petru Sorin, Pavel Dumitru, câte 7.000 euro și altor două persoane (un ofițer de poliție-denunțător în cauză și un contabil neidentificat până în prezent) sumele de 3.500 euro,  respectiv 2.000 euro,  în scopul ca aceştia să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, în aşa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluţie în favoarea sa.
În aceeași perioadă și în același scop, inculpatul Bîlc Marin a pretins de la inculpatul Boț Iulian mai multe sume de bani, primind de la acesta din urmă o sumă cuprinsă între 6.000 - 7.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra ofiţerilor de poliţie judiciară şi asupra unui procuror, care aveau în lucru dosarul respectiv. Avocatul i-a mai promis omului de afaceri că îi va determina pe aceștia să urgenteze administrarea probelor în cauza ce-l privea, aşa încât soluţia finală să-i fie favorabilă.
De asemenea, inculpații Muntean Petru Sorin și Bîlc Marin l-au determinat pe inculpatul Boț Iulian să-i remită suma totală de 1.500 euro denunțătorului pentru ca acesta din urmă să îşi îndeplinească atribuţiunile de serviciu în direcția indicată de membrii grupului infracțional..
În contextul menționat mai sus, inculpatul Pavel Dumitru a pretins pentru sine şi pentru altă persoană câte 2.000 euro, sume pe care le-a primit printr-un intermediar, în considerarea influenţei pe care a presupus că o avea asupra persoanelor care instrumentau cauza penală respectivă.
 
Inculpaților Boţ Iulian, Pavel Dumitru, Bîlc Marin și Muntean Petru  Sorin li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 02 februarie 2016, inculpații Boţ Iulian, Pavel Dumitru și Muntean Petru  Sorin urmează să fie prezentați Curții de Apel Timișoara cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Direcției Generale Anticorupție și din partea Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi.
 
  Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii