Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:07 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Argeș Activități preventive desfășurate de polițiști cu elevii

ro

08 Feb, 2024 15:51 452 Marime text
Nr. 87 din 08 februarie 2024
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
 
Reținuți de polițiști
 
 
În ziua de 07 februarie a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară Argeș au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești, privind săvârșirea infracțiunilor de lovirea sau alte violențe, șantaj și tulburarea ordinii și liniștii publice, și au reținut un minor de 16 ani, din Negrași.
Din cercetări a rezultat că, în ziua de 26 ianuarie a.c., în timp ce se afla într-o unitate de învățământ din Mozăceni, într-o pauză, cel în cauză ar fi agresat fizic doi colegi de clasă.
În urma cercetărilor efectuate și după administrarea probatoriului, în ziua de 07 februarie, minorul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță.
În cursul zilei de astăzi, 08 februarie, urmează ca acesta să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activități infracționale a celor implicați și luarea măsurilor legale care se impun.
 
  •  
 
În ziua de 07 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Rociu au continuat cercetările într-un dosar penal, aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești, privind săvârșirea infracțiunii de încălcarea de către o persoană împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia dintre măsurile dispuse, și au reținut un bărbat de 47 de ani, din Rociu.
În ziua de 07 februarie a.c., bărbatul ar fi încălcat ordinul de protecție emis de instanță, și a fost găsit de polițiști în locuința fostei concubine.
Anterior, bărbatul ar fi încălcat, în repetate rânduri, măsurile dispuse prin ordinul de protecție.
După administrarea probatoriului, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
 
  •  
 
Activități preventive desfășurate de polițiști cu elevii
 
 
 În ziua de 06 februarie a.c., polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității Argeș, împreună cu polițiști rutieri din cadrul Serviciului Rutier Argeș au desfășurat activități preventive la o creșă din municipiul Pitești.
Activitatea a avut drept scop familiarizarea celor mici cu regulile de circulație, dar și prevenirea victimizarii minorilor, activitate ce se înscrie în cadrul Programului de prevenire a victimizarii minorilor.
La activitate au participat 50 de minori și șapte cadre didactice
 
  •  
 
În ziua de 07 februarie a.c., polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au desfășurat activități preventive la Colegiul Național „Vlaicu-Vodă” din municipiul Curtea de Argeș.
În acest context, au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, fiind prezentate și aspecte referitoare la răspunderea contravențională și penală a minorilor.
La activități au participat 27 de elevi și un cadru didactic.
 
  •  
 
 În ziua de 07 februarie a.c., poliţiştii de proximitate din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au desfășurat o activitate preventivă cu elevii din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Simonide” din Pitești.
Activitățile s-au desfăşurat pe baza unui dialog, fiind abordate problemele specifice temelor prezentate, precum şi alte probleme cu care se confruntă elevii, aspectele dezbătute având următoarele subiecte:
- „Prevenirea fenomenului bullying în unităţile de învăţământ”: forme (verbale, fizice, relaţionale, cyberbullying, mobbing, sociale), caracteristici (intenţionat, repetat, dezechilibrul de forţe), participanți (agresor, victimă, spectatorul/martorul), efecte;
- „Siguranţa pe Internet”: conştientizarea modului în care este utilizat internetul, descrierea pericolelor internetului, stabilirea limitelor privind prieteniile online;
- „Prevenirea violenţei în şcoli”: tipuri de violenţă (emoţională, fizică, agresivitatea din partea membrilor familiei, violenţa stradală);
- ,,Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”;
- ,,Prevenirea consumului de substanțe interzise și halucinogene”.
 
  •  
 
În ziua de 07 februarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au desfășurat activități înformativ-preventive, la Școala Gimnazială Adrian Păunescu din Pitești.
În cadrul activităților au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, dar și privind răspunderea contravențională și penală a minorilor și majorilor.
Totodată, au fost prezentate riscurile consumului substanțelor care creează dependență, în special a celor cu efect psihoactiv, fiind prezentate aspecte specifice Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
La activități au participat 25 de elevi și cadre didactice.
 
  •  
 
Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice, în ultimele 24 de ore
 
 
În ziua de 07 februarie a.c., polițiștii argeșeni au continuat acțiunile în sistem integrat, alături de jandarmi argeșeni și de reprezentanți ai altori instituții, cu scopul prevenirii și combaterii unor situații de risc pentru cetățeni, precum și al menținerii unui climat de ordine și siguranță publică.
Au fost desfășurate activități informativ-preventive și s-a acționat în zonele în care se înregistrează aglomerări de persoane, pentru prevenirea și combaterea criminalității stradale, a faptelor ce implică acte de violență, dar și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.
Au fost legitimate 939 de persoane, au fost verificate 683 de autoturisme și au fost efectuate 342 de testări cu aparatele etilotest sau Drugtest.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 427 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 86.000 de lei, dintre care 380 de sancțiuni au fost aplicate conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar 36 de sancțiuni au fost aplicate conform Legii 61/1991, privind normele de conviețuire socială.
În cadrul celor 37 de filtre rutiere instituite, au fost reținute 19 permise de conducere și au fost retrase 17 certificate de înmatriculare.
 
  •  
 
Acțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești, în ultimele 24 de ore
 
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii de ordine publică din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești au desfășurat acțiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, prevenire a faptelor contra patrimoniului prin verificarea oganizării pazei, precum și creștere a gradului de disciplină rutieră.
Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii piteșteni de ordine publică au aplicat, în total, 93 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.930 de lei, fiind reținute patru permise de conducere și retrase două certificate de înmatriculare.
De asemenea, s-a acționat pentru depistarea și sancționarea actelor de cerșetorie, precum și a persoanelor care practică prostituția stradală.
Cu aceeași ocazie, au fost purtate discuții și cu privire la modificările legislative referitoare la modul de pedepsire a unor infracțiuni rutiere, precum și cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe cu efect psihoactiv.
 
  •  
 
Sancționată pentru conducere agresivă
 
 
În ziua de 07 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Pitești au depistat o tânără de 20 de ani, din Bascov, care conducea un autoturism, pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în timp ce vorbea la telefonul mobil, fără a avea montat un dispozitiv de tip ,,mâini libere,,.
De asemenea, tânăra nu a semnalizat schimbarea direcției de mers de pe banda 2 pe banda 1 și a adoptat un comportament agresiv, prin deplsarea de pe o bandă pe alta, în scopul depășirii vehiculelor ce se deplasau în aceeași direcție de mers.
Ca urmare a abaterilor constatate, tânăra a fost sancționată contravențional, cu amenzi în valoare totală de 1.320 de lei, conform OUG 195/2002R, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
 
  •  
 
Nu a respectat culoarea roșie a semaforului
 
 
Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Mioveni au depistat o femeie de 55 de ani, din Stâlpeni, care conducea un autoturism pe raza localității Mioveni, și nu a respectat culoarea roșie a semaforului electric aflat în funcțiune.
Ca urmare a celor constatate, cea în cauză a fost sancționată contravențional, conform OUG 195/2002R privind circulația pe drumurile publice, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
 
  •  
 
Rezultat pozitiv la testarea cu aparatul din dotare
 
 
În ziua de 07 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș au depistat un bărbat de 24 de ani, din municipiul Pitești, care conducea un autoturism pe str. Calea Craiovei, existând suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi sub influența unei substanțe cu efect psihoactiv, iar în urma testării cu aparatul din dotare, rezultând indicii cu privire la posibila prezență a unei substanțe psihoactive.
Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice de sânge și urină, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unei substanțe interzise.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența unei substanțe psihoactive, conform art. 336, alin.2 din Codul Penal, iar permisul de conducere a fost reținut, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
 
  •  
 
Activități de combatere a delictelor silvice
 
 
Polițiștii argeșeni au continuat acțiunile individuale sau împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Județean Argeș, pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice.
În ultimele două zile, au fost depistate șapte persoane, cu vârste cuprinse între 19 și 48 de ani, care transportau cu atelaje hipo sau autoutilitare, material lemnos, fără documente legale de proveniență sau transport sau care nu au respectat prevederile legale din domeniu. Astfel, au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice și au fost aplicate măsuri complementare de confiscare pentru cantitatea de material lemnos, pentru care nu a putut fi justificată proveniența legală.
De asemenea, a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc., neînsoțite de documente specifice de transport conform Legii 46/2008 și falsul informatic, conform art.325 din Codul Penal.
 
Exemplu:
 
Polițiștii Secției de Poliție Rurală Domnești au depistat un bărbat de 39 de ani, care transporta material lemnos, cu un autocamion, pe DN 73 C, pe raza localității Domnești, existând suspiciunea că materialul lemnos transportat nu are o proveniență legală.
Cu sprijinul unui specialist silvic, s-a stabilit că în mijlocul de transport se afla cantitatea totală de 20,55 mc lemn foc fag ( în plus cantitatea de 2,29 mc lemn foc fag), cu precizarea că în camion nu s-a regăsit nicio piesă din specia rășinoase așa cum era menționat în aviz (2,17 mc lemn foc rășinoase). Întreaga cantitate de material lemnos a fost lăsată în custoria Ocolului Silvic Domnești, până la finalizarea cercetărilor.
În cauză, a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc., neînsoțite de documente specifice de transport conform Legii 46/2008 și falsul informatic, conform art.325 din Codul Penal.
Asupra autocamionului, folosit la transportul materialului lemnos, urmează a se institui măsura sechestrului, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș.
 
          BIROUL DE PRESĂ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii