Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La mulţi ani, Olga Tudorache!

ro

11 Oct, 2015 14:31 3698 Marime text
Impunătoare, dominatoare, grandioasă, marea actriţa Olga Tudorache este o personalitate incontestabilă a teatrului şi filmului românesc. Născută la 11 octombrie 1929, în comună Oituz, judeţul Bacău, Olga Tudorache a absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în anul 1951.
Micuţa Olguţa a copilărit în casă parohială a bisericii din Oituz, construită chiar de către bunicul sau, preotul comunei. Totuşi, copilăria petrecută în casă bunicului nu a durat aşa cum şi-ar fi dorit…“Din Oituz am plecat la un an. Tatăl meu era pilot şi a murit într-un accident de avion. Are mormîntul în Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial. La patru ani, am primit-o, cu flori, pe Regina Maria, chiar acolo, la intrarea cimitirului în care e tatăl meu. Tată a plecat cu flotila la Cluj, apoi la Buzău, iar, în cele din urmă, la Iaşi. Avea 35 de ani cînd a murit, iar mama a rămas văduva la 33 de ani. Dragă mea mama a trăit până la 91 de ani”, a povestit ea într-un interviu, acordat revistei VIP.
Odată cu venirea războiului, Olga a fost nevoită să fugă împreună cu mama să la mănăstirea de maici, unde şi-a continuat studiile.
Ajunsă la maturitate, Olga Tudorache s-a dedicat artei teatrale şi îndrumării paşilor studenţilor săi, folosindu-se de o tehnică desăvârşită şi punând suflet în tot ceea ce face. A fost conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", la catedră de actorie. Din 1990 pînă în 1997, cînd s-a pensionat, a fost profesor şi a scos şase promoţii de actori. “Mama Olga”, aşa cum o numeau studenţii, este o fiinţă deosebită, într-atât de deosebită încât şi paşii cu care Olga Tudorache se apropia de ţine aveau ceva auster.
Iubeşte ceea ce face şi are o carieră impresionantă. Ea a dat naştere la zeci de personaje în piese îndrăgite de publicul larg pe scenă Teatrului Mic din Bucureşti, a Teatrului Foarte Mic, a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" ori în film ("Tudor", "Răzbunarea haiducilor", "Profetul, aurul şi ardelenii", "Prea cald pentru luna mai", "Tusea şi junghiul", "Doi haiduci şi o crâşmăriţă", "O vara de neuitat").
De-a lungul anilor, Olga Tudorache a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii. În anul 2006 a primit Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce.
În plan personal, Olga Tudorache a fost căsătorită cu al sau coleg, actorul Cristea Avram (1931-1989) de care s-a despărţit odată cu plecarea acestuia în străinătate.
Tot astăzi îi urăm „La mulţi ani!” regizorului Dan Piţa şi actriţei Catrinel Dumitrescu.



sursa foto: ziarulmetropolitan.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii