Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:29 27 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectorii ITM Constanța, controale pe litoral. Ce amenzi au aplicat

ro

17 Jul, 2018 16:35 796 Marime text

În perioada 01.07.2018 - 01.09.2018, este în derulare ”Campania Națională privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea respectării prevederilor legale  în domeniul securității și sănătății în muncă  în unități care desfășoară activitate pe Litoralul Mării Negre”. Astfel, sâmbătă, 14.07, a avut loc o acțiune de control cu caracter inopinat, inspectorii de muncă acționând atât pe timpul zilei cât si pe timpul nopții în stațiunile de pe litoral, acțiune coordonata direct de  inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

Inspectorii de muncă din cadrul  Serviciului Control Relaţii de Munca  au controlat, în perioada 01-15 iulie,  220 agenți economici și au aplicat 36 de sancțiuni, din care 26 amenzi  în valoare de 653.900 lei și 10 avertismente, prin care au fost  dispuse măsuri cu termen de remediere a neconformităților.
   
Au fost depistaţi 12 angajatori care practicau munca nedeclarată, cu un număr  de 41 persoane,  care nu aveau încheiate contracte individuale de munca sau pentru care contractul individual de munca nu era transmis in REVISAL.
       
Deficiențe depistate : Nerespectarea prevederilor legale privind evidenţa orelor  de lucru prestate de salariati; Incalcarea prevederilor legale  referitoare la incheierea in forma scrisa și transmiterea în REVISAL a contractului individual de munca; Incălcarea prevederilor legale privind munca suplimentara și munca de noapte. 

”Suntem în plină campanie națională privind verificarea respectării prevederilor legale în ceea ce privește instruirea și informarea lucrătorilor în activitățile din domeniul construcțiilor și urmărim, totodată, prevenirea, identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia și în unităţi care desfăşoară activități în staţiunile de pe litoral. Având în vedere operarea modificărilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018, consider că este binevenită în continuare clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare şi de aplicare a prevederilor legale referitoare la registrul general de evidență a salariaților și în ceea ce priveşte  contractului individual de muncă, completarea si transmiterea datelor în Registrul General de Evidență al Salariaților.
De asemenea, vom insista pentru cunoașterea și conștientizarea beneficiilor muncii legale și asupra riscurilor la care se expun atât angajații cât și angajatorii în cazurile de muncă nedeclarată.”, a precizat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Ti-a placut articolul?

Comentarii