Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:51 22 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În dosarul Daewoo "Aprovizionările fictive se făceau la poarta şantierului sau la târgul din General Scărişoreanu"

ro

24 Sep, 2014 16:36 2916 Marime text
Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele informaţii de interes public:


La data de 24 septembrie 2014, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus trimiterea în judecată, faţă de inculpaţii persoane fizice KIM JONG KAN, cetăţean coreean, CRANGĂ IULIAN, ION ION, DAVID ION, DASCĂLU PETRICĂ DORU, CORNEA VALENTIN, RAICA STELIAN, BĂLAN IOAN, DAMIAN VIOREL, BONCILĂ MARIAN, NICULAE CRISTIAN, cetăţeni români, toţi în stare de reţinere, precum şi faţă de inculpatele persoane juridice SC CONFIDENŢIAL CONSULTING SRL Mangalia, SC DEC EQUIPMENT SRL Mangalia, SC KOROM INDUSTRIAL SERVICES SRL Agigea,  SC KOROM HATCH COVERS SRL Agigea, SC GIL NAV SRL Mangalia, S.C. KOROM MARKING S.R.L. Limanu, S.C. WELDMARIOS NAV S.R.L. Mangalia, S.C. SHIP NAV MARINE S.R.L. Bucureşti, S.C. ROKOM NAVSHIP S.R.L. Limanu, S.C. VISION CORPORATION S.R.L. Mangalia, S.C. MIRUSHIPNAV S.R.L. Mangalia, S.C. KIG NAV SHIP S.R.L. Mangalia, S.C. ARCA SHIPNAV S.R.L. Mangalia, S.C. ANCORSHIP S.R.L. Mangalia, S.C. NAVAL STELYANDRA S.R.L. Mangalia, S.C. NICOLA SHIPPING S.R.L. Mangalia, S.C. DAMY NAVY S.R.L. Mangalia, S.C. MARIOS SHIPPING S.R.L. Pecineaga şi S.C. MASHIKA NAV S.R.L. Mangalia, care sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, în calitate de autori sau complici.

Probatoriul administrat în cauză a relevat, ca stare de fapt, că inculpatul coreean, împreună cu alţi doi conaţionali, dispăruţi în prezent, au înfiinţat societăţi comerciale prin care desfăşurau activităţi de reparat nave în calitate de subcontractori în şantierul naval din Mangalia, în activitatea infracţională fiind ajutaţi şi de ceilalţi inculpaţi, inclusiv prin întocmirea documentelor contabile ilicite. Prin folosirea unor firme „fantomă” subcontractoare (ale căror sedii nu au putut fi identificate pentru controale fiscale şi care fuseseră înfiinţate de inculpaţii coreeni, unele cu inculpaţii români, iar după acumularea de datorii fiscale fuseseră înstrăinate către diferite persoane prin cesiune, cu tot cu datorii), inculpaţii au beneficiat în mod fictiv de bunuri sau servicii, aşa încât prin evidenţierea în actele contabile a unor cheltuieli nereale au ajuns să înregistreze pierderi fiscale şi astfel s-au sustras de la plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat consolidat, provocând un prejudiciu total de circa 9.341.671 de lei, aferent anilor 2012 şi 2013. Au rezultat date potrivit cărora inculpaţii ar fi evidenţiat în actele contabile operaţiuni comerciale care, în cea mai mare parte, erau fictive, de regulă societăţile comerciale beneficiare de bunuri sau servicii fabricând documentele fiscale, care erau apoi contabilizate, toate aceste acţiuni fiind comise în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, constând în T.V.A. şi impozit pe profit. Operaţiunile aveau la bază facturi fiscale cu valori totale până în 5.000 de lei şi erau însoţite de chitanţe în numerar de aceeaşi valoare, pentru a ocoli operaţiunile efectuate prin instrumente bancare. Aprovizionările fictive se făceau, conform explicaţilor date de către administratorii societăţilor beneficiare, fie de la comercianţi care soseau la poarta şantierului naval din Mangalia, fie de la târgul săptămânal din localitatea General Scărişoreanu, fie de la „piaţa de la ruşi“ din Mangalia, din zona stadionului sau din alte judeţe, în locurile respective manipulându-se cantităţi mari de mărfuri şi materiale, de ordinul sutelor şi miilor de kilograme, bucăţi sau litri şi greu de controlat fiscal.

În cursul zilei curente, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor, fiind sesizat Tribunalul Constanţa, iar odată cu emiterea rechizitoriului procurorul de caz a formulat şi propunere de arestare preventivă faţă de zece inculpaţi persoane fizice, pentru următoarele 30 de zile.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii