Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:49 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hramul bisericii „Sfânta Muceniţă Filofteia” din Constanţa

ro

05 Dec, 2015 08:27 2760 Marime text
Luni, Biserica Ortodoxă Română o cinsteşte pe Sfânta Muceniţă Filofteia. Cu acest prilej, începând cu ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mc. Filofteia”, din Constanţa.
 
Sfânta Filofteia a trăit în secolulal XIII, în cetatea Târnovo, din Bulgaria. Încă din copilărie, obişnuia să meargă la biserică şi să le dăruiască celor săraci hainele ei şi o parte din mâncarea pe care i-o ducea la câmp tatălui. Obiceiul acesta şi ura mamei vitrege, au atras bătăi din partea tatălui. La un moment dat, supărat că fiica sa împărţea măncarea săracilor, tatăl a aruncat asupra fetei cu o secure, provocându-i răni mortale.
 
Conform unei tradiţii bisericeşti, imediat după moarte, trupul său nu a putut fi mutat din localitate. Episcopul a rostit nume de cetăţi, mănăstiri şi biserici, doar când a pronunţat numele bisericii domneşti din Argeş, trupulei  a putut fi ridicat, înţelegându-se prin aceasta că voinţa sfintei este să ajungă aici. Din anul 1517, când Neagoe Basarab a ctitorit mănăstirea Curtea de Argeş, trupul Sfintei Filofteia a fost mutat aici. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii