Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situaţie incertă pentru profesiile liberale Guvernul s-a răzgândit şi nu mai modifică legislaţia

ro

29 May, 2015 13:22 1782 Marime text
 
Activităţile independente desfăşurate de profesiile libere sau în baza contractelor de drepturi de autor nu vor mai fi reclasificate în activităţi dependente, anunţă AvocatNet.ro, citat de hotnews.ro, şi asta în ciuda anunţului de săptămâna trecută al Guvernului Ponta. Modificările la normele de aplicare a Codului Fiscal, publicate astăzi în Monitorul Oficial, nu cuprins măsura anunţată de Executiv, care însemna practic că activităţile independente urmau să fie reconsiderate drept dependente.
 
Aşadar, Hotărârea de Guvern nr. 367/2015 privind modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 373 din 28 mai 2015, nu conţine nicio referire la faptul că activităţile independente ar putea fi reclasificate în activităţi dependente, transmite AvocatNet.ro.
 
Ce anunţase Guvernul în urmă cu o saptamană? Că a adoptat un proiect de hotărâre pentru modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, abrogând punctul 1, care are următoarea prevedere:
 
“O activitate poate fi reconsiderată (…) ca activitate dependentă, în cazul în care raportul juridic în baza căruia se desfăşoară activitatea nu reflectă conţinutul economic al acestuia. Activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, nu pot fi reconsiderate că activităţi dependente (…)". Acest punct a rămas în vigoare însă şi după HG-ul publicat astăzi în Monitorul Oficial.
 
Pe de altă parte, în Codul Fiscal există prevederi clare legate de condiţiile în care activităţile independente pot fi considerate activităţi dependente (ceea ce atrage recalcularea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii). Ceea ce înseamnă că în acest moment există o posibilă contradicţie între Codul Fiscal (o lege) şi Normele de aplicare a Codului Fiscal (o hotărâre de guvern), fapt ce a dus deja la situaţia în care Fiscul a reconsiderat încadrarea din activitate independentă în dependentă pentru angajaţii mai multor companii. Ca urmare a presiunilor apărute din partea patronatelor din domeniu, a unor companii vizate şi din partea multor consultanţi, Guvernul a anunţat o amnistie pentru cei cărora Fiscul le-a recalculat sume imense de plată. Nu e clar ce se va întâmpla în continuare în situaţii similare.

Sursa: hotnews.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii