Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:17 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISS Ghenadi Padalka, omul care a petrecut cel mai mult timp în spaţiul cosmic

ro

22 Jul, 2015 23:29 1917 Marime text
Trei astronauți - un rus, un american și un japonez - vor pleca joi către Stația Spațială Internațională (ISS) cu ajutorul unei capsule Soyuz TMA-17M, care va decola de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan joi, la ora locală 03.02, anunță Agenția spațială americană (NASA), transmite Agerpres.
 
Membrii Expediției 44 — Oleg Kononenko de la Agenția spațială rusă (Roscosmos), Kjell Lindgren de la NASA și Kimiya Yui de la Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA) — vor parcurge în aproape șase ore distanța până la ISS. Capsula rusească Soyuz se va roti de patru ori pe orbita Terrei, după care se va cupla cu ISS.
 
La bordul stației cei trei vor fi întâmpinați de comandantul Expediției 44, rusul Ghenadi Padalka, și de inginerii de zbor Scott Kelly de la NASA și Mihail Kornienko de la Roscosmos, împreună cu care vor realiza sute de experimente în domeniul biologiei, biotehnologiei, fizicii și fizicii Pământului.
 
 
Lindgren, Kononenko și Yui vor rămâne la bordul ISS până la sfârșitul lunii decembrie 2015. Kelly și Kornienko se află pe ISS din 27 martie 2015 și vor reveni pe Pământ în martie 2016, ei efectuând, în premieră, o misiune cu durata de un an.
 
Padalka a ajuns la bordul ISS în 27 martie 2015 și va pleca spre casă în septembrie 2015, când americanul Scott Kelly va prelua comanda pentru Expediția 45.
 
Scott are un frate geamăn identic, Mark, fost astronaut la rândul său, care a rămas pe Terra, iar NASA compară datele medicale ale celor doi, încerând să afle care sunt efectele microgravitației asupra corpului uman.
 
În vârstă de 57 de ani, Ghenadi Padalka, care efectuează în prezent cel de-al cincilea său zbor spațial, a devenit la 30 iunie omul care a petrecut cel mai mult timp în spațiu, depășind vechiul record de 803 zile, 9 ore, 41 de minute și 12 secunde, care aparținea cosmonautului rus Serghei Krikalev.
 
La revenirea sa pe Pământ, prevăzută pentru 11 septembrie, Ghenadi Padalka va fi petrecut peste 877 de zile în spațiu, adică doi ani și patru luni. El a efectuat un prim sejur de 199 de zile la bordul stației Mir în 1998. Au urmat misiuni pe ISS în 2004, în 2009 și în 2012.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii