Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:00 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fenomenul tăierilor ilegale de pădure nu este atât de grav? Ministrul aruncă cu cifre...

ro

25 Mar, 2016 00:31 1042 Marime text
 
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a susţinut în această seară, la o televiziune, că ”fenomenul tăierilor ilegale de pădure nu este atât de grav cum pare în presă, dacă ne uităm la cifre, anual fiind reîmpădurite între 26.000 și 30.000 de hectare de pădure". Ea a recunoscut că s-a confruntat cu problema pădurilor de când şi-a preluat mandatul acum patru luni, însă a susţinut că deşi este foarte multă emoție și multă informație vehiculată în spațiul public, nu întotdeauna lucrurile stau aşa.
 

"Am mers de două ori pe teren să văd dimensiunea defrișărilor și m-am îngrozit. Față de acum ani de zile, se vede cu ochiul liber că s-a tăiat foarte mult. 50% dintre pădurile României sunt încă proprietate publică de stat, administrată de Romsilva. În pădurile care s-au restituit în proprietate privată se fac cele mai multe defrișări. În România, 29% din teritoriu este încă împădurit, asta include și pășuni cu pădure pe ele. Suntem un pic sub media europeană, dacă ne uităm la Austria care are 47%, Franța 28%. Nu este atât de dramatic, să spun așa. Ca fenomen nu este atât de grav cum pare în presă dacă ne uităm la cifre. De exemplu, se reîmpădureşte natural sau prin împădurire forțată între 26.000 și 30.000 de hectare de pădure pe an", a explicat Pașca Palmer.

 
Potrivit acesteia, România are unul dintre cele mai bune sisteme de management al pădurilor din Europa, iar aplicația Radarul pădurilor începe să dea rezultate.
 

"Recoltăm în jur de 2,8 metri cubi pe hectar pe an, care este mult mai puțin decât se recoltează în alte țări. Am avea posibilitatea să recoltăm mai mult, dar legislația nu permite. Fenomenul tăierilor ilegale este real și trebuie să luăm măsuri. Radarul pădurilor funcționează și există acest sistem sumal de trasabilitate a lemnului, la care anul acesta în mod foarte concret încercăm să-l întărim. În primele 3 trimestre ale anului trecut s-au primit 25.000 de sesizări de urgență, iar în 25% dintre acestea s-a dovedit ulterior că transportul de lemn era ilegal. Când oamenii sună la 112 ei doar semnalează un transport cu lemn. Dar ei nu au feedback al acțiunii lor și tocmai de aceea lucrăm la acest aspect. Vom dezvolta niște aplicații care să arate cetățeanului dinainte dacă transportul de lemn este legal sau ilegal. Au fost și cazuri izolate, mai puțin de 10, în care lucrurile nu au avut o finalitate dorită", a susţinut ministrul Mediului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii