Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:10 19 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusiv Radu Birea, afaceristul de la care ar fi plecat dosarul „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, condamnat

ro

12 May, 2016 15:05 1967 Marime text
Omul de afaceri Radu Birea, de aproape 40 de ani, din Drăgăneşti - Olt, fost colaborator al mai multor primării din judeţul Constanţa, a fost condamnat azi de Tribunalul Constanţa la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare.  
 
Iată minuta Tribunalului Constanţa:
 
„Achită pe inculpatul Radu Birea pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de înşelăciune.
Achită pe inculpatul Radu Birea pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii
Achită pe inculpatul Radu Birea pentru săvârşirea infracţiunii de sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare sau fiscale prin declararea inexactă cu privire la  sediul societăţii
Achită pe inculpatul Radu Birea pentru săvârşirea infracţiunii de sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare sau fiscale prin declararea inexactă cu privire la sediul societăţii.
Achită pe inculpatul Radu Birea pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Condamnă pe inculpatul Radu Birea la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. Constată că inculpatul Radu Birea a fost reţinut şi arestat preventiv cu începere de la data de 05.10.2012 şi până la data 12.02.2013.

Admite în parte acţiunea civilă formulată de către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa. Obligă pe inculpatul Radu Birea la plata sumei de 335.048 lei, precum şi la plata accesoriilor - dobânzi şi penalităţi de întârziere - până la data achitării integrale a prejudiciului, către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa. Dispune desfiinţarea următoarelor înscrisuri falsificate: contractul de lucrări nr.003 /16.05.2008, factura nr.0035/16.05.2008, factura nr.0034 /16.05.2008, factura nr.0033/16.05.2008 şi factura nr.5796189/17.06.2008. Cu apel în termen de 10 zile“.

Aşa cum precizam şi în ediţiile trecute, Radu Birea este acuzat de procurori că, „în calitate de fost reprezentant al SC AMC (n.r. Adriana Metal Conf) SRL Constanţa, în anul 2011, ar fi încercat să inducă în eroare primăria unei comune din judeţul Constanţa prin notificarea privind achitarea sumei de 1.440.981 de lei, reprezentând contravaloarea unor facturi pretins datorate, derivate din efectuarea, în anul 2008, a unor lucrări de montaj a 650 de lămpi de iluminat stradal, deşi în realitate montase doar 150 de astfel de lămpi“. Totul s-ar fi întâmplat în campania electorală din 2008. Mai departe, tot potrivit organelor de anchetă, „pe de altă parte, s-a stabilit că inculpatul nu a înregistrat în contabilitatea firmei o factură fiscală emisă pentru plata lucrării realizate efectiv şi astfel s-a sustras de la plata impozitului pe profit în cuantum de 23.040 de lei şi a TVA în cuantum de 27.360 de lei“.

„Nici pentru alte patru facturi în valoare totală de 1.027.340 de lei, reprezentând plata pentru lucrări inexistente în beneficiul aceleiaşi primării, inculpatul nu a realizat înregistrări în contabilitatea firmei, aşa încât s-a sustras de la plata impozitului pe profit, în cuantum de 138.063 de lei, şi a TVA, în cuantum de 163.949 de lei. Întrucât primăria a refuzat achitarea pretinselor datorii, inculpatul a intentat acţiune civilă la instanţa de judecată, iar în faţa magistraţilor, a prezentat ca fiind reale facturile contrafăcute şi a încercat ca, prin declaraţii false şi documente nereale, să obţină un titlu executoriu pentru pretenţiile sale şi să obţină un folos material injust în dauna primăriei. În timpul investigaţiilor penale, s-a constatat că sediul declarat al societăţii comerciale deţinute de inculpat era unul fictiv, manoperă frauduloasă destinată sustragerii de la verificările fiscale“, conform procurorilor.
 
La jumătatea lunii februarie 2013, Tribunalul Constanţa i-a aplicat lui Radu Birea patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Ulterior, Curtea de Apel Constanţa, instanţă superioară, a decis ca dosarul să fie retrimis la Tribunalul Constanţa, anulându-se astfel pedeapsa mai sus precizată.

Despre Radu Birea s-a spus că este fiul bulibaşei din Drăgăneşti - Olt şi văr al lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial.

Mai mult decât atât, de la el ar fi plecat cercetările în dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care au fost judecaţi şi condamnaţi la închisoare cu executare Eugeniu Mija, afacerist din Bucureşti, Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova).

Ti-a placut articolul?

Comentarii