Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Două jivine au fost omorâte Animale sălbatice au atacat o gospodărie din Valu lui Traian!

ro

07 Jan, 2015 09:20 4227 Marime text
Incident rar întâlnit, aseară,  în Dobrogea. Porcul unui gospodar din localitatea constănţeană Valu lui Traian a fost atacat de animale sălbatice.

"Aseară, în jurul orei 22.20, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Valu lui Traian, împreuna cu jandarmii din cadrul IJJ Constanţa, au fost sesizaţi prin 112, cu privire la faptul că, pe strada Plaiului din localitate au fost observate mai multe animale sălbatice, care au atacat un porc dintr-o gospodărie.
Poliţiştii, împreună cu jandarmii, s-au deplasat operativ la faţa locului, unde au constatat că proprietarul, sprijinit de membrii familiei, a reuşit să omoare două dintre animalele sălbatice, celelalte fugind.
S-au luat măsuri de izolare a zonei, în scopul evitării posibilităţii producerii unor incidente neplăcute pentru cetăţeni, oamenii legii rămânând în zonă şi efectuând activităţi de scotocire în vederea îndepărtării pericolului. Animalele ucise (ce par a fi lupi) au fost ridicate de către reprezentanţii AJVPS Constanţa, urmând a fi examinate de către specialişti în vederea stabilirii cu exactitate a speciei. Totodată, a fost contactat administratorul fondului de vânătoare Valu lui Traian pentru luarea unor măsuri de evitare a incidentelor de acest gen. Cetăţenilor le este recomandat să nu se apropie de animalele sălbatice şi să sesizeze de îndată autorităţile competente prin SNUAU 112", se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa.

UPDATE 10.21: Reprezentanţii Primăriei Valu lui Traian au declarat că animalele nu sunt lupi şi că porcul atacat nu a fost omorât. "Animalele au fost omorâte cu furcile. În afara celor două, nu au mai fost identificate şi altele, deşi unii au spus că au mai auzit urlete", a declarat Ionela Zota, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

UPDATE 10.30: La faţa locului a fost prezent în seara atacului şi Radu Micu, directorul Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Constanţa, care a spus: "Nu ne-am dat seama ce sunt animalele. Oricum, nu e vorba de şacali sau coioţi, mai degrabă corcituri de husky, sălbăticiţi. S-ar putea să fi fost câini scăpaţi din gospodării, care s-au sălbăticit. Doi au fost omorâţi, doi au scăpat. S-au strâns patru - şase oameni şi i-au omorât cu furci şi bâte. Nu am mai auzit până acum de un asemenea atac în zona judeţului Constanţa. Animalele au fost luate pentru analize. Oricum, nu păreau turbate".

UPDATE, Comunicatul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, ora 16.40
 
“În data de 07.01.2015 ora 10.45 la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au fost aduse de către reprezentantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa două cadavre de carnasiere. S-a procedat la efectuarea examenelor specifice de laborator: examenul necropsic şi examenul pentru depistarea rabiei.

Specialiştii Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţă Alimentelor Constanţa au constatat că sunt două cadavre de câini rasă comună, femelă şi mascul, cu unele caractere fenotipice întâlnite şi la rasă Husky Siberian. Testul prin imunofluorescenta directă utilizat pentru detectarea antigenelor virusului rabiei a avut rezultat negativ, urmează efectuarea bioprobei pentru diagnosticul definitiv al acestei boli. Animalele nu sunt identificate prin microcip sau tatuaj.”, se arată în comunicatul direcţiei.
 
Acest examen a fost necesar deoarece câinii au muşcat alte animale domestice, conform purtătorului de cuvânt al DSVSA, Corina Ivanciu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 07 Jan, 2015 13:40 Sinteti siguri ca ,,animalele salbatice,,nu erau inchise la culoare si mergeau in doua pcioare?