Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:16 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum citeşti corect noua etichetă aplicată pe anvelope. Care sunt cele mai bune pneuri pentru maşina ta

ro

03 Nov, 2012 21:39 1228 Marime text
Şoferii vor putea să îşi aleagă cu mai multă uşurinţă anvelopele pentru maşinile pe care le deţin, în funcţie de calitatea acestora, prin intermediul unei etichete care este, de acum, aplicată pe pneurile ce pot fi achiziţionate de la distribuitorii din România. Informaţiile suplimentare vor apărea pe o etichetă specială, asemănătoare celei aplicate pe aparatele electrocasnice. În funcţie de clasa de eficienţă a consumului de combustibil, de gradul de aderenţă pe teren umed şi de zgomotul exterior de rulare al anvelopelor, care vor fi notate pe acest autocolant, cumpărătorii vor putea să îşi aleagă pneurile potrivite. Etichetele vor fi aplicate pe anvelope potrivit unui regulament al Comisiei Europene (1222/2009), care a intrat oficial în vigoare la finalul anului 2009, dar care este obligatoriu de la începutul lunii noiembrie a acestui an. El are ca scop creşterea siguranţei şi eficienţei economice şi ecologice a sectorului transporturilor rutiere, prin promovarea unor pneuri eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, sigure în cazul în care carosabilul este umed şi caracterizate de niveluri de zgomot scăzute, după cum se menţionează în cadrul regulamentului publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. "Prin acest Regulament, consumatorul va putea lua decizii în cunoştinţă de cauză, în funcţie de necesitatile acestuia", au declarat pentru gândul reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care se vor ocupa şi de realizarea controalelor pentru asigurarea etichetării corecte a anvelopelor.
 "Astfel, dacă parcurge mai frecvent distanţe mici şi zone aglomerate, în oraş, va alege un tip de pneu ţinând cont de distanţa la frânare. Dacă parcurge distanţe mai mari, poate lua în calcul preponderent nivelul de zgomot", ne-au mai explicat cei de la ANPC.  "Eticheta energetică ce clasifică produsele pe o scară de la <<A>> la <<G>>, astfel cum este aplicată aparatelor electrocasnice (...) este bine cunoscută de către consumatori şi s-a dovedit a fi un succes în promovarea aparatelor electrocasnice mai eficiente. Acelaşi concept ar trebui utilizat pentru etichetarea eficienţei consumului de combustibil în cazul pneurilor", se explică în regulamentul Comisiei Europene nr.1222/2009 din 25 noiembrie 2009, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Sancţiuni de până la 20.000 de lei pentru neetichetarea anvelopelor Regulamentul se va aplica începând cu luna noiembrie, doar în cazul pneurilor fabricate după data de 1 iulie a acestui an, nu şi în cazul celor produse înainte de această dată sau în cazul "stocurilor de pneuri care au înscrisă pe flanc data fabricaţiei înainte de săptămâna 27 din anul 2012", ne-au mai explicat reprezentanţii ANPC.
 În următoarea perioadă, inspectorii autorităţii vor organiza controale la nivel naţional care să urmărească respectarea acestui regulament european privind etichetarea pneurilor, dar nu înainte de ai consilia pe acest subiect pe cei din domeniu. În cazul în care vor fi sesizate nereguli, cei de la ANPC pot aplica amenzi cuprinse între 9.000 de lei şi 20.000 de lei.
Cum arată noua etichetă
Noua etichetă este alcătuită din trei pictograme ce reprezintă clasa de eficienţă a consumului de combustibil, aderenţa pe teren umed şi zgomotul exterior de rulare al pneurilor. Astfel, în partea stângă a autocolantelor care sunt aplicate pe anvelope apare pictograma ce prezintă clasa de eficienţă a consumului de combustibil în care se încadrează acestea. Există şapte clase, notate de la A la G, care se stabilesc în funcţie de coeficientul de rezistenţă la rulare. Aceasta din urmă reprezintă, practic, raportul dintre rezistenţa la rulare a unui cauciuc şi sarcina pusă pe cauciuc. Citeşte mai multe pe Gândul.info. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii