Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cresc deducerile pentru întreţinerea copiilor

ro

26 Jan, 2016 13:53 1870 Marime text
 
În Monitorul Oficial de ieri, a fost publicat un Ordin al Ministrului de Finanţe ce-i vizează pe toţi salariaţii şi angajatorii. Ordinul prezintă tabelul deducerilor personale aplicabile pentru salariile acordate începând cu luna ianuarie 2016. Astfel, de la o deducere de 250 de lei se ajunge la 300 de lei. Deducerea pentru copii în întreţinere se va acorda ambilor părinţi, faţă de anul trecut când deducerea se acorda unui singur părinte.
Pentru persoanele cu salariile mai mici de 3000 lei, salariul net creşte cu câţiva leuţi, iar pentru salariile mai mari de 3000 lei, nu se acordă deducerile de bază, relatează Hotnews.
Documentul transpune prevederile de la art. 77 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv adopta calculatorul deducerilor personale lunare, aplicabile pentru calculul de salarii începând cu luna ianuarie 2016.
 
Să urmărim structura generală a deducerilor:
Deducerile personale sunt stabilite regresiv, astfel:
a) pentru salarii brute de până la 1.500 lei, deducerile personale sunt:
- suma de 300 lei pentru salariatul fără persoane în întreţinere;
- suma de 400 lei pentru salariatul cu 1 persoană în întreţinere;
- suma de 500 lei pentru salariatul cu 2 persoane în întreţinere;
- suma de 600 lei pentru salariatul cu 3 persoane în întreţinere;
- suma de 800 lei pentru salariatul cu 4 sau mai multe persoane în întreţinere.
b) pentru salarii brute între 1.501 lei şi 3.000 lei, deducerea personală sau deducerile pentru persoane în întreţinere, se reduc de la sumele mai sus amintite până la zero;
c) pentru salarii brute mai mari de 3.001 lei, nu se acordă deduceri.
 
Să amintim câteva aspecte regăsite la pct. 13 din HG nr. 01/2016 privind normele de aplicare a noului Cod fiscal:
 
Pentru copilul minor aflat în întreţinerea părinţilor sau a tutorelui, deducerea personală se acordă fiecăruia dintre părinţi, respectiv tutorelui.
Deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală se acordă pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de baza, în limita venitului realizat.
Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.
Copilul minor este considerat întotdeauna întreţinut, cu excepţia celor încadraţi în muncă, indiferent dacă se află în unităţi speciale sanitare sau de protecţie specială şi altele asemenea, dacă veniturile minorului sunt mai mici de 300 lei lunar.
Dacă venitul unei persoane aflate în întreţinere depăşeşte 300 lei lunar, ea nu este considerată întreţinută.
Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, salariatul va depune la plătitorul de venituri din salarii o declaraţie pe propria răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informaţii: a) datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele şi prenumele, domiciliul, codul numeric personal) şi b) datele de identificare a fiecărei persoane aflate în întreţinere (numele şi prenumele, codul numeric personal).
Declaraţiile pe propria răspundere depuse în vederea acordării de deduceri personale nu se emit că formulare tipizate.
Salariatul va prezenţa angajatorului documentele justificative care să ateste persoanele aflate în întreţinere, cum sunt: certificatul de căsătorie, certificatele de naştere ale copiilor, adeverinţă de venit a persoanei întreţinute sau declaraţia pe propria răspundere şi altele.
Documentele vor fi prezentate în original şi în copie, plătitorul de venituri din salarii păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul.
Salariatul este obligat să instiinteze plătitorul de venituri din salarii în termen de 15 zile calendaristice de la dată la care s-a produs evenimentul care generează o modificare, astfel încât angajatorul/plătitorul să reconsidere nivelul deducerii începând cu luna următoare celei în care s-a produs evenimentul (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)
 
Foarte important: deducerea personală nu se fracţionează în funcţie de numărul de ore în cazul veniturilor realizate în baza unui contract de muncă cu timp parţial, la funcţia de bază.

Sursa text: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii