Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:26 17 11 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța, pe lista județelor cu cei mai mulți copii dispăruți de acasă

ro

25 May, 2016 23:25 1376 Marime text
Aproximativ 4.200 de copii au dispărut de acasă în ultimul an, iar peste 97% dintre cazuri reprezintă părăsiri voluntare ale domiciliului, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Cel puțin asta reiese din datele ce au fost puse la dispoziție organizației Salvați Copiii România de către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) - Direcția de Investigații Criminale. Potrivit acestor date, din totalul copiilor dispăruți în perioada 15 mai 2015 - 15 mai 2016, 132 sunt mai mici de 10 ani, 1.277 au vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și 2.791 sunt mai mari de 14 ani.
 
Polițiștii spun că minorii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în București, Iași și Constanța. Cei mai mulți copiilor au fost găsiți, astfel încât, pe 15 mai 2016, în evidențele instituțiilor responsabile se mai aflau doar 338 de minori dispăruți.
 
Din evidențele IGPR, ca și în anii precedenți, principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinții, lipsa de educație, abandonul școlar și influența anturajului negativ, consumul de alcool și substanțe halucinogene sau situația economică precară a familiei.
 
Astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți, Salvați Copiii a organizat workshopul "Liberi și în siguranță", la care au participat adolescenți - membri ai Consiliilor școlare ale Elevilor și ai Consiliului Municipal al Elevilor București - și reprezentanți cheie ai comunității bloggerilor din România.
 
Campanii de informare se vor desfășura la Timișoara, Iași, Suceava, Târgu Mureș, Dolj, Brașov, Neamț, Vaslui, Hunedoara, Caraș Severin, Argeș, Constanța, în școli și licee, care constau în workshopuri cu părinți, profesori și copii, campanii stradale și campanii interactive de informare prin forumuri. Campaniile au scopul de a-i ajuta pe copii să conștientizeze riscurile asociate disparițiilor voluntare, de a facilita identificarea timpurie a dificultăților cu care copiii se confruntă și de a asigura intervenția în cadrul unui parteneriat eficient între persoanele resursă și autorități — părinți, profesori, consilieri școlari, psihologi și poliție.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii