Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:05 25 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conflictul de interese, neconstituțional! Mazăre şi Nicuşor Constantinescu se numără printre avantajaţi (rechizitoriu + referat DNA)

ro

07 Oct, 2015 14:05 1728 Marime text
Plenul Curții Constituționale a decis ieri că o sintagmă din art. 301 alin.(1) din Codul penal este neconstituțională, iar incriminarea infracțiunii de conflict de interese în mediul privat reprezintă o încălcare nejustificată a libertății economice și a dreptului la muncă, potrivit agerpres.ro.
 
Conform sursei mai sus citate, Curtea Constituțională a luat în dezbatere o excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 301 alin. (1) din Codul penal: «Conflictul de interese. (1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică“.
 
Printre cei care se bucură, momentan, de avantajele acestei decizii a CCR sunt, potrivit surselor noastre, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa (vezi dosarul în care a fost arestat preventiv alături de Sorin Strutinsky), dar şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (vezi dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio).

„Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii au admis cu unanimitate de voturi excepția de neconstituționalitate și au constatat că sintagma «raporturi comerciale» din cuprinsul dispozițiilor art. 301 alin. (1) din Codul penal este neconstituțională. Curtea a reținut că noțiunea de 'raport comercial' nu mai este expres definită prin legislația în vigoare, împrejurare ce lipsește de claritate și previzibilitate sintagma cuprinsă în norma penală și care este de natură a împiedica determinarea exactă a conținutului constitutiv al infracțiunii de conflict de interese. Această lipsă de claritate și previzibilitate a sintagmei 'raporturi comerciale' din cuprinsul dispozițiilor art. 301 alin. (1) din Codul penal contravine principiului legalității incriminării, prevăzut la art.1 din Codul penal și la art.7 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, și, în consecință, dispozițiilor art.1 alin. (5) din Constituție, precum și libertății individuale, drept fundamental prevăzut de art. 23 din Constituție“, susține CCR, citată de sursa anterior precizată.

Decizia CCR este definitivă. Ea se va comunica celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului. Dacă în termen de aproximativ 40 de zile această decizie a CCR nu va fi reglementată conform prevederilor, ea va fi definitivă şi pusă în aplicare. 

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)


Referatul DNA privind propunerea de arestare a lui Radu Ştefan Mazăre şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (document)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii