Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:42 19 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceva ce n-am mai auzit. Avertismentul doctorului Tudor Ciuhodaru Atenţie. E cod roşu de epuizare termică

ro

22 Jun, 2016 17:00 3140 Marime text
Doctorul Tudor Ciuhodaru a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj care ar trebui să ne îngrijoreze.

Acesta ne avertizează:
”Atenţie. E cod roşu de epuizare termică
Nopţile de la urgenţe au ajuns la fel de agomerate ca gărzile de zi. Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii au dus la apariţia epuizarii termice la mai mulţi pacienţi. Ce trebuie să ştiţi despre epuizarea termică:
1. Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.
2. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.
3. Se manifestă prin instalarea de semne neropsihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (,,piele de gaină") şi cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.
4. Cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copii şi vărstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.
5. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci ( ! Nu alcool ), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii. Dacă starea clinică nu se ameliorează sunaţi la 112.
6. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase.”
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii