Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:37 17 06 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceremonie dedicată Zilei Victoriei, la Cimitirul de onoare românesc din Zvolen, Slovacia

ro

08 May, 2019 19:13 315 Marime text
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Nicolae Nasta, a participat astăzi, 8 mai, alături de președintele Slovaciei, Andrej Kiska, la activitățile prilejuite de sărbătorirea Zilei Victoriei, care au avut loc în Cimitirul de onoare românesc din orașul Zvolen, Slovacia, cea mai mare necropolă de război românească din străinătate.
               
În timpul ceremoniei, secretarul de stat a depus o coroană de flori în memoria eroilor români care au murit pentru eliberarea Slovaciei.
   
Manifestarea a fost organizată cu prilejul împlinirii a 74 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, conflagrație care a marcat semnificativ istoria contemporană prin schimbările geopolitice, culturale și economice pe care le-a produs.
               
Armata României a participat la luptele care s-au dat de pe actualul teritoriu al Slovaciei în scopul eliberării populației de sub ocupația inamică de la acea vreme. Conform datelor deţinute până în prezent, numărul militarilor români căzuți la datorie în acele bătălii este de 15.077, iar principalele locuri de înhumare ale acestora sunt  Zvolen (10.384) şi Banska Bistrica (1.720).

Ti-a placut articolul?

Comentarii