Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:33 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cei care nu depun declaraţia pentru plata asigurărilor de sănătate vor fi amendaţi

ro

20 Sep, 2015 10:46 1996 Marime text
Potrivit noului Cod de procedură fiscală,  românii  fără venituri, cu anumite excepţii, vor fi obligați să depună de anul viitor declaraţie la ANAF pentru ca Fiscul să le calculeze suma datorată pentru contribuţia pentru sănătate (CASS). În categoria excepţiilor se numără persoanele de până la 18 ani, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, femeile însărcinate şi lăuzele, persoanele cu handicap.
Prevederea apare în noul Cod Fiscal, care va fi valabil din 2016. Persoanele care nu vor depune declaraţia la ANAF riscă amenzi între 500 şi 1.000 de lei. Dacă plata se face în 48 de ore, există posibilitatea ca amenda să fie diminuată la jumătate.
Termenul pentru depunerea declaraţiei este de 15 zile de la data la care persoana se încadrează în categoria celor care nu au venituri şi au obligaţia să se asigure. Totuşi, în cazul în care persoana nu depune această declaraţie în termenul prevăzut de lege şi nici nu efectuează plata, dacă aceasta are nevoie de servicii medicale, are posibilitatea depunerii declaraţiei de înregistrare la data solicitarii înregistrării în categoria asiguraţilor. În acest caz, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea, se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de şapte ori salariul minim brut pe ţară.
Până acum persoanele care nu realizau venituri nu erau obligate să depună la fisc o declaraţie, iar pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public, acestea plăteau CASS-ul pe şase luni în urmă. Contribuţia la sănătate pentru persoanele fără venituri va fi calculată luându-se ca bază salariul minim brut pe economie, acestea urmând să plătească anul viitor pentru CASS o sumă de 792 de lei pe an, având salariul minim brut este estimat să ajungă în 2016 la 1.200 de lei pe lună.



sursa foto: tintom.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii