Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Care este cea mai frecventă boală a copilăriei?

ro

24 Jul, 2012 17:59 1505 Marime text
Conform unui studiu al Societății Române de Pediatrie, realizat în cadrul campaniei  “Să protejăm împreună copilăria” de către Cult Market Research, 51% dintre mămici nu au auzit de vaccinarea împotriva rotavirusului, cea mai frecventă boală infecțioasă a copilăriei. În Constanța, nivelul de informare este sub media națională, astfel că aproape 60% dintre mame nu știu că își pot proteja copiii de pericolele infecției cu rotavirus prin imunizare.
Derulat la nivel național în rândul mamelor cu copii cu vârste între 0 și 5 ani, studiul a arătat că din procentul redus de mame care au auzit despre vaccinul anti-rotavirus, doar 35% au ales să își protejeze copilul prin imunizare. În comparație cu vaccinarea împotriva celorlalte boli (pneumonie, varicelă, hepatita B), cea anti-rotavirus are cel mai mic procent înregistrat: aproape de 2 ori mai puține mame aleg să prevină infecția cu rotavirus a copilului prin imunizare.

Media de spitalizare este de 6 zile

Cu toate acestea, conform rezultatelor studiului, rotavirusul a spitalizat cei mai mulți copii în comparație cu celelalte boli, mai mulți chiar și decât hepatita B sau pneumonie. Astfel, potrivit studiului, spitalizarea a fost necesară pentru 8 din 10 copii afectați de rotavirus. În România, media de spitalizare pentru rotavirus este de 6 zile.

Respondenții au confirmat că media de vârstă la care copiii lor sau ai prietenilor s-au infestat cu rotavirus este 1,7 ani, cea mai mică în comparație cu celelalte boli ale copilariei. Specialiștii Societății Române de Pediatrie atenționează asupra faptului că rotavirusul prezintă cele mai mari riscuri, uneori fatale, la copiii de sub 1 an. Statisticile medicilor din Romania arată că 95% dintre copii se vor îmbolnăvi de rotavirus înainte de a împlini vârsta de 5 ani.

Boală contagioasă

Gastroenterita cauzată de rotavirus este cea mai frecventă boală în primii ani de viață ai copilului și este extrem de contagioasă. Conform Organizației Mondiale a Sănătății  boala ucide anual 527.000 de copii la nivel mondial. Măsurile standard de igienă nu influențează major transmiterea virusului, de aceea boala este extrem de răspândită în toată lumea, indiferent de standardele economice. La nivel mondial, principalele patru cauze ale mortalității infantile la copiii sub 5 ani cuprind bolile diareice (majoritatea sunt cauzate de rotavirus), cu o rată de 15%, depășind incidența accidentelor copiilor prin asfixiere și complicații ale nașterii premature .

Studiul Cult Market Research, la cererea Societății Române de Pediatrie, a fost realizat pe un eșantion de mame reprezentativ pentru mediul urban. În cadrul studiului, au fost intervievate mame din București, Cluj, Timișoara, Constanța și Iași, având unul sau mai mulți copii între 0 și 5 ani.

Platforma online pentru părinți

www.protejamcopilaria.ro este prima platformă online pentru publicul larg, în care viitoarele şi actualele mamici pot găsi informații si primi sfaturi direct de la medicii specialiști. Platforma a fost lansată în cadrul campaniei Societații Romane de Pediatrie „Să protejăm împreună copilăria”, realizată cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii