Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:03 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Dobrogea „Atenţie la scăldat!”

ro

13 Jul, 2015 15:38 689 Marime text
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” al judeţului Constanţa a fost anunţat prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, sâmbătă, în jurul orei 15.50, cu privire la un posibil caz de înec. Apelantul a precizat faptul că, un tânăr, în vârstă de 14 ani, aflat la scaldat, a fost văzut agitându-şi braţele în apele Canalului Dunăre – Marea Neagră, pe raza localităţii Capidava, comuna Topalu.
 
La faţa locului s-au deplasat pompierii militari din cadrul Detaşamentului de Pompieri Cernavodă, unde au demarat operaţiunea de căutare a victimei, prin verificarea zonei cu ajutorul bărcii pneumatice. În sprijin, au fost mobilizaţi şi scafandri militari din cadrul Centrului de Antrenament al Scafandrilor de Intervenţie.  După aproximativ trei ore de căutări, victima a fost găsită de scafandrii militari şi scoasă din apă.
 
Statisticile anilor anteriori arată că, odată cu încălzirea vremii, apar şi cazurile în care copii,  tineri şi chiar persoane cu experienţă îşi pierd viaţa la scăldat. În acest context, ISU „Dobrogea” al judeţului Constanţa informează cetăţenii cu o serie de reguli şi măsuri ce trebuie respectate în scopul prevenirii acestor evenimente nedorite: frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat; respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement; evitaţi scăldatul în mare, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte,  curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci; nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii; nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare; nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte; nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici.
 
Totodată, cetăţenii au obligaţia să respecte panourile de avertizare „Scăldatul interzis, pericol de înec” şi să conştientizeze riscurile la care se expun atunci când se scaldă în locuri neamenajate pentru că plata unei clipe de neatenţie poate fi o viaţă.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii