Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magia lui Mazăre - iarba transformată în beton

ro

31 May, 2012 02:08 2045 Marime text
deschidere_maz.jpgUna dintre cele mai mari realizări ale administraţiei este aproape o magie. Cum?! Păi, din 2000 încoace, iarba Constanţei s-a transformat deseori în beton.

Prin ce metodă sau în urma cărei hotărâri iarba verde a Constanţei a fost transformată în loc bun pentru construit nu se ştie. Însă vechiul Tomis trebuie să aibă şi el secretele lui bine păzite. Iar acesta pare a fi unul dintre ele.

Exemple de proiecte răsărite acolo unde ochiul vedea spaţiu verde sunt foarte multe. Trebuie spus însă că Primăria condusă de Radu Mazăre a fost de acord cu aceste planuri de construire, ba chiar le-a dat certificate de urbanism sau autorizaţii. Firesc, toate eliberate în spiritul legii. Cum altfel?

Un sprijin nemărginit a primit administraţia Mazăre şi de la o fostă conducere a Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Într-o anume perioadă se intenţiona construirea unui imobil

campanie_mazare_-_spatiu_verde_02.jpg

D+P+4-5E, amplasat pe bulevardul Mamaia, în zona Pescărie. Beneficiarul proiectului era un anumit Marian Opincă. Dar unde trebuia să se ridice imobilul de birouri cu 5 etaje?! Fix pe scuarul de la Pescărie. Tot pe un spaţiu ce părea ochiului verde, însă nu şi Primăriei. S-a avizat şi construirea unei vile turistice P+3-4E în staţiunea Mamaia, nr. 430A. Beneficiari... numai nume de nume: Georgică Giurgiucanu, Maria Mariuţa, Cristian Borcea, Habitat şi Ambient şi Mihai Camboianu. Sună cunoscut?! Numele beneficiarilor pot fi regăsite pe aceeaşi listă „de aur" a inculpaţilor în dosarul retrocedărilor. Iar terenul în cauză era şi el retrocedat. Acum, acolo tronează Hotel Richmond. Pe lista proiectelor... verzi se înscriu blocurile finului primarului, Alexandru Iorov, şi ale cumnatului acestuia, Iulian Velenza, din zona Butoaie, Mamaia, dar şi proiectele firmelor Edilservis (P+6E, pe bulevardul Tomis, zona TS1, în spatele chioşcului de ziare - terenul a fost schimbat, însă proiectul a existat), Seaside Estate Company pentru Nitalexil SRL (D+P+4-5E, pe bulevardul Mamaia nr. 231), Cablenet SRL (S+P+6E, strada Traian nr. 76-80 - noul sediu al GMB) şi Consal Trade (S+P+6-7E, bulevardul Tomis 151B, în faţa unor blocuri cu patru nivele - proiect realizat).

Probabil că „perla coroanei" este hotelul cu 21 de etaje pe care Five Holding, firma sub care îşi desfăşoară activitatea magazinul Brick, îşi propusese să îl construiască în Mamaia, între hotelurile Parc şi Perla, pe spaţiul verde. Asta nu ar fi chiar o problemă majoră, din moment ce la numai câţiva metri mai încolo a răsărit Corallia Residence, clădirea celebrei firme Westhouse Group. Un lucru este clar: la un moment dat, pe acel spaţiu era postată o pancartă care spunea foarte clar că „se interzice ruperea sau tăierea arborilor sau a florilor, distrugerea spaţiilor verzi prin parcarea autovehiculelor sau prin practicarea jocurilor sportive, depozitarea gunoaielor sau a deşeurilor de orice natură" şi că toate acestea vor fi pedepsite cu amenzi cuprinse 1.500.000 şi 25.000.000 de lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii