Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:28 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceri în „maniera" Mazăre Aqualand, mai mult decât un parc de distracţii

ro

06 Jun, 2012 02:49 2747 Marime text

deschidere_maz.jpgDosarul retrocedărilor terenurilor de la Constanţa în timpul administraţiei Mazăre a făcut vâlvă şi a stricat multe ploi, pe plan local. Vestea anunţului că terenurile suspectate că ar proveni în urma săvârşirii unor infracţiuni au fost puse sub sechestru DNA a căzut ca o bombă la începutul anului 2008.

Sechestrul a fost instituit în luna februarie 2008, prin ordonanţa nr. 29/15.02.2008. Mai exact, în documentul DNA se arăta că procurorii au dispus „indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului, în vederea asigurării confiscării speciale, a terenurilor din infracţiunile săvârşite", aici fiind menţionată şi firma SC Aqualand SA Constanţa. Potrivit informaţiilor oficiale, în proprietatea acestei firme „a fost identificat terenul de 27.200 mp (iniţial două parcele, una de 12.320 mp şi alta de 14.900 mp), pe care s-a construit parcul de distracţii Aqua Magic".

campanie_mazare_Aqua_Magic.jpgAnchetatorii spuneau că ar fi stabilit că terenul respectiv „a provenit din infracţiunile comise în cazurile de retrocedare de Dumitru Ioan Cocăneanu şi Laura Mariana Leşe" şi ar fi fost dobândit „cu complicitatea învinuiţilor Răsvan Mircea Tudorache, Paraschiva Barbu, Alexandru Octavian Şerban şi al complicelui acţionar, învinuitul Basarab Popa, văr primar cu învinuitul Radu Ştefan Mazăre". Iar povestea Aqualand este departe de a se termina aici. Printre asociaţii Aqualand SA se numără şi Sorina Gina Hortolomei Moscu, preacum şi Laura Buşu şi Dumitru Ion Cilibia. Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, business-ul Aqualand este legat de dosarul retrocedărilor şi, implicit, de numele lui Basarab Popa de la Pomacost. Popa a fost, alături de Laura Bianca şi Irina, fiicele lui Dumitru Cilibia, de Pomacost SA şi de Five Holding, fondator al SC Aqualand SA. Prin dispoziţia primarului Radu Mazăre nr. 3694 din 5.11.2002, Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu primeşte un teren în suprafaţă de 14.900 mp situat în staţiunea Mamaia, zona Perla. Terenul a fost evaluat de către cei angajaţi de Primărie la 20 USD/mp, preţ care era mult inferior atât în raport cu preţul terenului martor, 84 USD/mp, cât şi raportat la obiectivul prevăzut a fi realizat, respectiv Parcul de distracţii şi agrement Aqua Magic, dar şi în raport cu preţul de 73,69USD/mp, cu care acest teren a fost evaluat, în aceeaşi perioadă, pentru garantarea unui credit bancar. Acest teren a fost alipit cu un altul de 12.320 mp, retrocedat Laurei-Mariana Leşe, pentru a putea dezvolta Aqua Magic-ul. Şi, ca un făcut, totul a ajuns la Aqualand-ul Sorinei-Gina. Direcţia Naţională Anticorupţie a tras concluzia că prejudiciul creat în urma acestei retrocedări a fost de 2.205.200 USD. Cu pământurile Constanţei la picioare, Aqualand a inaugurat Aqua Magic pe 1 iulie 2003.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii