Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se întâmplă atunci când bem alcool înainte să ne culcăm? Experţii oferă un avertisment

ro

25 Jan, 2013 10:31 2232 Marime text

alcool-barman.jpgO băutură alcoolică băută înainte de culcare ne poate ajuta să adormim mai repede, însă are efecte negative asupra somnului, afirmă cercetătorii în urma studierii dovezilor.

Echipa de specialişti de laLondon Sleep Centre afirmă că alcoolul duce la dereglarea ciclurilor normale de somn. Deşi o băutură alcoolică reduce timpul necesar pentru a adormi şi ne introduce rapid într-o stare profundă de somn, aceasta ne răpeşte totodată una dintre cele mai satisfăcătoare etape ale somnului, cea în care au loc visele.

De asemenea, dacă folosim această „metodă" de a adormi prea des, riscăm să suferim de insomnie. Deşi acest obicei este destul de răspândit - fiind folosit chiar şi în anumite aziluri de bătrâni- doctorul Irshaad Ebrahim recomandă evitarea sa.

„Trebuie să fim foarte grijulii atunci când vine vorba de consumul de alcool regulat" afirmă dr. Ebrahim, director medical în cadrul London Sleep Centre şi co-autor al unui studiu publicat recent în jurnalul ştiinţificAlcoholism: Clinical & Experimental Research.

„Pe termen scurt, un pahar sau două nu sunt periculoase, însă dacă veţi continua să beţi înainte de somn poate duce la probleme semnificative. Dacă vreţi neapărat să beţi, cel mai bine este să o faceţi cu 90-120 de minute înainte de a vă culca, pentru a avea suficient timp ca efectul alcoolului să se diminueze", spune specialistul.

Doctorul avertizează că oamenii ar putea deveni dependenţi de alcool pentru a putea adormi. De asemenea, alcoolul face somnul mai neliniştit şi îi poate face pe oameni să sforăie.

„Pe măsură ce creştem doza, alcoolul ne suprimă respiraţia. Poate să transforme astfel oamenii care nu sforăie în sforăitori, iar pe sforăitori îi poate transforma în oameni cu apnee de somn - caz în care respiraţia este întrerurptă", explică dr. Ebrahim.

Echipa doctorului Ebrahim a studiat peste 100 de studii, analizând în detaliu 20 dintre acestea. Cercetătorii au concluzionat că alcoolul schimbă somnul în trei feluri.

Mai întâi, accelerează procesul de adormire. Apoi, ne trimite într-o fază adâncă a somnului. Aceste două schimbări, ce sunt identice schimbărilor observate în rândul persoanelor care iau medicamente anti-depresie, ar putea părea atrăgătoare, explicând de ce beau alcool unele persoane care suferă de insomnie.

A treia schimbare, însă, este mult mai puţin plăcută: alcoolul duce la fragmentarea tiparelor de somn în cea de-a doua parte a nopţii.

De asemenea, alcoolul reduce timpul petrecut în faza de somn REM (rapid eye movement) - etapa somnului în care au loc, de regulă, visele. De aceea, somnul nu este la fel de odihnitor, avertizează doctorul Ebrahim.

„Alcoolul, per total, nu este util pentru a îmbunătăţi somnul. Chiar dacă la început provoacă un somn mai adânc, apoi acesta este dereglat. Mai mult, somnul adânc promovează sforăitul şi o respiraţie ineficientă. Aşadar, să nu vă aşteptaţi la un somn mai bun dacă beţi alcool", avertizează şi Chris Idzikowski, directorul Centrului de Somn din Edinburgh.

Sursa: BBC News, Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii