Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:17 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a murit, neştiut de nimeni, torţionarul comunist Gheorghe Enoiu

ro

04 Jul, 2011 17:42 3374 Marime text

blog_evy.jpg"Evenimentul zilei" pune punct biografiei temutului anchetator comunist Gheorghe Enoiu. Supranumit "Măcelarul de la Interne", acesta a murit în decembrie anul trecut, înmormântarea din satul natal Măniceşti având loc într-o discreţie totală.

Colonelul (r) Gheorghe Enoiu, temutul torţionar al Securităţii din perioada anilor 50, a murit în decembrie 2010, la vârsta de 83 de ani. Înmormântarea a avut loc într-o discreţie totală, la Măniceşti, Argeş, localitatea sa natală, unde Enoiu se şi retrăsese, după 1990.

Ieri, biografia sa îl păstra însă încă în viaţă. Şi îi enumăra faptele din perioada cât a fost anchetator, câştigându-şi renumele de "Măcelarul de la Interne".

În ciuda unei sesizări penale depuse pe numele său de către Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului din România (IICMER), în 2007, colonelul nu a fost chemat niciodată să dea socoteală. Sesizarea IICMER sintetizează metodele temutului torţionar: ar fi ordonat sau ar fi aplicat, personal, torturi în baza unor vinovăţii inexistente, în special în cazul anchetei din 1956-1957, ce viza tentativa de protest a unor tineri, după izbucnirea Revoluţiei din Ungaria.

Întreaga poveste pe www.evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii