Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:04 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paloma Petrescu "Cetatenii vor decide cum ii voi reprezenta"

ro

04 Nov, 2008 00:00 1450 Marime text
1225744577.jpg

Convinsa ca increderea se castiga, nu se cumpara, candidata PD-L nu va recurge la pomeni electorale

Dupa o viata petrecuta printre oameni si avand misiunea de a educa tanara generatie, fostul inspector scolar general, Paloma Petrescu, a decis sa intre in Parlament pentru a putea crea cadrul legal adecvat evolutiei socio-profesionale a constantenilor. Ea va candida in Colegiul 8 pentru Camera Deputatilor si vrea sa-si reprezinte electoratul cu respect si consideratie.

Ce proiecte veti promova, ca parlamentar, pentru colegiul unde candidati?


Prioritari pentru mine sunt oamenii, cu problemele lor, cu preocuparile lor, cu potentialul lor creator. Toti au drepturi si obligatii egale si vor sa aiba o viata mai buna decat cea de pana acum. Ca deputat imi propun sa promovez si sa sustin proiecte legislative care sa puna serviciile publice in slujba cetateanului, care sa stopeze abuzurile si coruptia de orice fel.
Ma informez in legatura cu nevoile si prioritatile oamenilor, vreau sa-i reprezint in Parlament cu respect si consideratie. Eu le voi raporta, periodic, stadiul demersurilor asupra carora am convenit impreuna, dar, ca deputat de Constanta, voi munci in sprijinul tuturor constantenilor si le voi da socoteala pentru proiectele noastre. Ca deputat imi propun sa contribui la promovarea legislatiei specifice educatiei, protectiei sociale pentru tinerii de toate varstele si ma voi ralia tuturor initiativelor care vizeaza bunastarea constantenilor, a tuturor romanilor.
Initial, doresc sa promovez un proiect de modificare a actualei legi a educatiei pentru a elimina ambiguitatile referitoare la acordarea unor facilitati personalului din invatamant: tichete, bilete de calatorie, prima de instalare, precum si cea de vacanta... drepturi stipulate in lege, dar neacordate pana acum niciodata.

Cum veti actiona in cazul in care interesul comunitatii nu coincide cu directiile de actiune ale partidului dumneavoastra?


Acest lucru este exclus! Sa va explic: PD-L nu aduce pentru constanteni "retete" sau programe gata facute, despre care crede ca sunt potrivite, ci se informeaza, prin militantii, candidatii si membrii sai, despre nevoile lor. In Colegiul 8, unde candidez, am demarat actiunea de informare despre nevoile constantenilor si imi voi definitiva oferta politica in functie de acestea. Ca parlamentar nu imi propun sa fac ce vreau eu, cetatenii vor decide cum sa ii reprezint si in ce directii. Si, daca se va intampla sa avem pareri contradictorii in partid, eu voi alege sa raman alaturi de cei care ma investesc cu increderea lor si sa lupt pentru a ma achita de promisiunile facute. Am, insa, convingerea ferma ca PD-L va fi mereu de partea oamenilor.

De ce v-ar vota oamenii care va intalnesc pentru prima data in campanie?


Candidez pentru Camera Deputatilor in Colegiul nr. 8 din municipiul Constanta. Pentru foarte multi constanteni, sunt o persoana cunoscuta, nu ma vor intalni in campanie pentru prima data. Desi m-am nascut la Turda, aproape de Cluj, locuiesc in Constanta, impreuna cu familia, de mai bine de 40 de ani, asa ca sunt constanteanca. Gandesc ca si constantenii, respectam in casa aceleasi obiceiuri, folosim aceleasi retete culinare, deci... sunt de-a lor. Am fost "adoptata" de Constanta si ma simt acasa aici. De ce m-ar vota oamenii? Pentru ca foarte multi dintre cei ce ma cunosc stiu ca sunt o persoana hotarata, pragmatica, dedicata muncii cu oamenii. Sunt o persoana cinstita, care nu a folosit pozitiile de demnitate publica in interes personal. In cadrul actiunii de informare privind nevoile cetatenilor am constatat ca vor sa fie reprezentati de oameni cinstiti, care sa demaste si sa lupte impotriva coruptiei de orice fel. Eu nu vorbesc mult, nu fac promisiuni, dar despre mine se stie ca fac ce spun.

Cate deplasari ati facut in colegiu, de la data stabilirii lor, pentru a vedea realitatea?


Realitatea din zona arondata Colegiului 8 imi este cunoscuta de mult - cunosc foarte bine scolile din perioada in care am fost inspector general adjunct si inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Constanta. Pentru mine, scoala este imaginea comunitatii, astfel incat nu imi este greu sa identific problemele, mai ales cele sociale, cu care se confrunta cetatenii (cati elevi sunt inscrisi la scoala, cati elevi sunt inca necuprinsi, cum stam cu abandonul scolar sau nescolarizarea... toate acestea isi au cauza in situatia economico-sociala a familiilor). Am multe cunostinte in zona si ma informez direct, in discutiile cu cetatenii. Inca sunt in Constanta strazi fara canalizare, fara apa curenta si multi locuitori asteapta conducta de gaze mult promisa de autoritatile locale cu ani in urma. Voi continua sa ii vizitez pe cetateni la ei acasa, vreau sa se simta confortabil si in siguranta cand imi spun pasurile lor.

Veti da pomeni electorale pentru a atrage electoratul de partea dvs?


Categoric nu voi da pomeni. Le voi da demnitate, incredere, siguranta in ei insisi, in primul rand! Increderea se castiga, nu se cumpara. Oamenii trebuie sa afle ca pomenile primite sunt platite chiar de ei. Ei au nevoie de oportunitati prin care sa isi poata permite mai mult decat pomenile oferite de asa-zisii milostivi, care, de fapt, nu urmaresc decat sa le forteze mana in care tin stampila o data la patru ani. Oamenii vor sa munceasca, sa castige bine prin munca lor, pentru a-si intretine familia sau pe ei. Nu de pomeni au nevoie romanii, ci de solutii la problemelor lor, iar eu le am. Pomenile ii tin pe oameni dependenti de cei care le dau. Nu le voi cere constantenilor sa ma aleaga pe mine deputat, dar ii voi incuraja sa mearga la vot, sa isi exercite acest drept constitutional, sa dea Romania pe maini bune, pe mainile celor care muncesc pentru ei, nu celor care profita de munca lor.

Ce privilegii personale credeti ca va va aduce functia de parlamentar?


Nu voi avea niciun privilegiu personal. Stiu cum functioneaza Parlamentul, i-am vazut pe deputati "la ei acasa", la Camera Deputatilor! Ca secretar de stat la Ministerul Educatiei si Cercetarii, reprezentand PD, deseori am participat la sedintele Camerei si va spun ca, urgent, trebuie sa se schimbe ceva. Votul uninominal este solutia potrivita si le da romanilor sansa sa aleaga oamenii in care au incredere, care muncesc pentru si in folosul lor, ca ei sa aiba pensii decente, salarii ce le-ar permite tinerilor sa isi intemeieze o familie, sa se integreze pe piata muncii. Singurul privilegiu personal pe care il voi avea este onoarea de a-i reprezenta pe constanteni. Ceea ce nu este, deloc, putin lucru.

Daca nu castigati acum, veti mai incerca?


Nu stiu, nu pot sti acum ce voi face peste cativa ani, dar pot sa va spun ca voi ramane dedicata oamenilor. Cand am acceptat candidatura, nu am facut-o pentru mine, fiindca eu sunt un om realizat in plan personal si profesional, ci pentru ca imi ofera sansa sa pun in practica, pentru oameni, toate acele lucruri despre care vorbim. Un cadru legislativ ferm, dar flexibil si, inainte de toate, legi pentru toti.

Cu ce bani va finantati campania electorala?


Am sprijinul intregii familii si al prietenilor foarte apropiati, care cred in mine, iar mersul din casa in casa presupune altfel de costuri: timpul meu, pe care il dedic in totalitate cetatenilor, oameni care sa ma sprijine si sa consemneze doleantele semenilor. Prietenii au un rol foarte important, intrucat, daca ei ma sustin, eu pun la bataie toate resursele de care dispun: cinste, onestitate, loialitate, putere de munca si determinare.

Daca ati fi implicata intr-un scandal cu tenta sexuala, cum ati gestiona situatia pentru a nu afecta imaginea partidului din care proveniti?


Nu este cazul decat in masura in care vorbim despre asa-zise scandaluri declansate fara sa existe vreo farama de adevar, provocate de persoane care nu au curajul luptei drepte, dar vor sa obtina suprematia si aleg sa ii denigreze pe competitorii care ii incurca.
Am 51 de ani si sunt o femeie divortata de aproape tot atatia ani cati are fiul meu, caruia i-am dedicat viata mea, cu toata dragostea. Nu mi-a fost mereu usor, m-am simtit uneori vulnerabila din cauza statutului de femeie divortata, dar am reusit sa promovez in cariera datorita competentelor mele profesionale, nu a unui sot puternic. Nu ma bazez decat pe ce stiu si pot sa realizez, si nu pe sotul care "imi asigura protectie, bani sau apanajul familiei fericite". Eu sunt fericita in familia mea si nu as vrea sa se schimbe prea multe lucruri... decat, spre exemplu, sa traiasca tatal meu, care, cu siguranta, mi-ar fi cel mai mare fan. Nimic din ce voi face eu vreodata nu va afecta, in prelungire, imaginea cuiva, pentru ca imi asum, in totalitate, faptele mele.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii