Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:22 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maria Stavrositu "Vreau sa creez oportunitati"

ro

07 Nov, 2008 02:59 2182 Marime text

maria_stravrositu.jpgIn opinia candidatei PD-L, constantenii ar vota-o intrucat este "un om tanar, energic, dornic si capabil sa ajute"

Membru fondator al PLD Constanta, Maria Stavrositu a urcat pe scena politica in octombrie 2006. S-a implicat in toate actiunile organizate de PLD si, ulterior, PD-L, din dorinta de a veni in sprijinul semenilor sai. Asistent universitar la Universitatea Ovidius, ea colaboreaza si cu firma Interfinbrok Corporation SA, unde lucreaza in departamentul de analiza si strategii de piata.

Ce proiecte veti promova, ca parlamentar, pentru colegiul in care veti candida?

Preocuparile mele principale sunt familia, mediul, societatea si... matematica. Care e legatura dintre matematica si toate celelalte? Dincolo de faptul ca ea reprezinta o parte considerabila din viata mea profesionala, ma ajuta sa echilibrez cat mai bine efortul pe care il fac in calitate de mama si sotie cu cel depus pentru a modifica ceva, in bine, acolo pe unde trec. Ca parlamentar am sansa de a ma implica in viata societatii astfel incat sa se vada efectele demersurilor mele. Sunt convinsa ca imi voi putea atinge obiective care astazi sunt doar in faza de proiect. Sunt preocupata de problemele legate de sprijinul si protectia familiei si a mamelor, de aspecte referitoare la mediu, la turism, la invatamant sau la grijile si neajunsurile persoanelor varstnice. Toate sunt proiecte pe care le voi promova in calitate de deputat. In virtutea profesiei mele interferez, de 15 ani, cu mediul universitar. Ca parlamentar imi propun sa contribui la crearea unui mediu social care sa ofere oricarui tanar absolvent sansa unei dezvoltari socio-profesionale de perspectiva. Tocmai am demarat un proiect care isi propune sa incurajeze si sa rasplateasca performantele tinerilor studenti, oferind burse de studiu pentru anul 2008 - 2009. Doresc sa am un rol important in asigurarea unui sistem de selectie a tinerilor, care sa dea prioritate profesionalismului, bunului simt si egalitatii de sanse, astfel incat acestia sa poata avea acces la o slujba care sa le aduca satisfactii si venituri corecte, la o familie care sa le confere echilibru emotional, financiar si social, la o viata care sa le stimuleze potentialul profesional si personal.

Cum veti actiona in cazul in care interesul comunitatii nu coincide cu directiile de actiune ale partidului dumneavoastra?

Am incredere in Partidul Democrat Liberal si, cand spun acest lucru, am in vedere doua aspecte: pe de-o parte cred in oferta noastra politica si, ca atare, sunt optimista si in privinta succesului pe care aceasta il va avea prin prisma alegerilor care se apropie, iar pe de alta parte, stiu ca interesul comunitatii inseamna interesul cetateanului. Ori, exact in jurul cetateanului se concentreaza intreaga platforma politica a PD-L. Asadar, vad o legatura intrinseca intre comunitate si PD-L, in care nici partidul nu isi va abandona vreodata principiile si nici cetatenii nu vor inceta sa manifeste un interes corect, firesc fata de o viata normala si decenta. Daca ar fi sa transpun intr-o expresie matematica metaforica raspunsul la aceasta intrebare, as spune ca PD-L si comunitatea au un numitor comun: cetateanul. Este o formula pe care o consider o axioma, un adevar care nu mai are nevoie de nicio demonstratie.

De ce v-ar vota oamenii care va intalnesc pentru prima data in campanie?

Pentru ca sunt un om tanar, energic, dornic si capabil sa ajute. Pentru ca pot gasi solutii rapide, imi place sa comunic si sa ascult, sa ma aplec asupra problemelor oamenilor. Cei care ma vor intalni pentru prima data in campanie vor intelege ca sunt un om obisnuit, care poate sa faca lucruri concrete pentru semenii sai. Dumnezeu a fost bun cu mine si mi-a oferit tot ce isi poate dori o femeie: o familie minunata, o cariera solida, potential polivalent. Dar vor vedea ca nu am optat pentru varianta comoda si vor intelege ca am ales sa imi dedic lor timpul, energia si capabilitatile mele, neconditionat, doar din dorinta de a ajuta, de a schimba in bine si viata lor. M-ar vota pentru ca ar simti ca sunt de partea lor. Pentru ca am copii, deci sunt responsabila pentru viitor, in general, si pentru perspectivele tinerilor, in special.

Cate deplasari ati facut in colegiu, de la data stabilirii lor, pentru a vedea realitatea?


Atentia acordata colegiului este motivul principal al implicarii mele. Colegiul 10 este o portiune a Constantei in care imi petrec zilnic viata: sunt nascuta si am crescut in aceasta zona. Si parintii mei locuiesc aici. Eu stiu ca, daca dispui de resursele necesare pentru a-ti organiza si optimiza propria viata, este imposibil sa nu reusesti sa faci acest lucru si pentru semenii tai. Realitatea este cea care m-a determinat sa ma implic. Identificand problemele, am realizat ca am si solutii pentru rezolvarea lor. Imi place sa fiu in mijlocul oamenilor si caut cu orice pret prilejuri de a ma intalni si de a vorbi cu ei. Ca sa suplinesc lipsa de comunicare inevitabila in existenta citadina, in care oamenii sunt preocupati de propriile probleme, activitati si trasee, mi-am facut un site si un blog: www.mariastavrositu.ro. Acestea sunt puntea care imi asigura sansa de a dialoga permanent cu oamenii.

Veti da pomeni electorale pentru a atrage electoratul de partea dvs?


Sunt un om tanar, agresat, la randul meu, de astfel de atitudini. Eu cred prea mult in comunicare ca sa pot gira tactici de acest gen. Sunt un om credincios si stiu ca pomana are sens doar in ritualurile de respectare a memoriei celor plecati din aceasta viata. Cei vii au alt regim, cu atat mai mult cu cat vorbim despre ce le poate oferi un politician sau un guvern. Tot din religie stiu ca oamenii vii merita sanse, oportunitati, contexte care sa ii valorizeze. Potrivit perceptului biblic, care spune ca oamenii trebuie sa invete sa pescuiasca, nu sa primeasca peste, vreau sa le ofer semenilor mei sansa de a duce o viata decenta, onorabila. Vreau sa creez oportunitati, nu sa ii incurajez pe oameni sa isi planga de mila si sa astepte mereu ceva de la altii.

Ce privilegii personale credeti ca va va aduce functia de parlamentar?

Eu ma consider o privilegiata in fata vietii... am avut sansa sa am de toate. Nu privilegiile sunt cele care ma atrag spre functia de deputat, ci dorinta de a multumi, cumva, pentru tot ceea ce am primit de la viata. Am fost o eleva si o studenta de nota 10, am vizat intotdeauna performanta, asadar, sper ca privilegiul meu principal sa ramana acela de a face din colegiul 10 Constanta o zona de nota 10, cu o reprezentare de nota 10 in Parlamentul Romaniei.

Daca nu castigati acum, veti mai incerca?

Nu sunt obisnuita sa renunt si nici nu pornesc vreo actiune daca nu cred in sansele mele. Aceasta participare la alegerile parlamentare este, pentru mine, o actiune pe termen lung. Deviza dupa care imi calauzesc orice demers este un proverb japonez pe care tin sa-l respect: "Viziunea fara actiune este un vis cu ochii deschisi. Actiunea fara viziune este un cosmar". Eu nu imi propun sa castig o pozitie, un titlu. Imi doresc sa demonstrez ca am proiecte si solutii care imi pot garanta, mai intai, un loc in inima oamenilor si, cu voia lor, unul in Parlament. Cred cu convingere ca sunt un politician cu altfel de orizonturi, ca pot contribui la transformarea Romaniei intr-o tara moderna si ca pot aduce plus valoare calitatii vietii semenilor mei. Voi incerca mereu sa fiu acolo unde este nevoie de mine si, cu siguranta, voi reusi. Fiecare zi care trece imi confirma faptul ca pot face lucruri care imi aduc satisfactii in raport cu cei din jur, nu doar cu propria mea persoana.

Cu ce bani va finantati campania electorala?


Campania mea este sustinuta prin propriile forte. Pasiunea mea pentru matematica m-a invatat sa fiu un foarte bun manager al resurselor financiare. Am si resurse financiare, nu doar argumente, cu care sa imi sustin ideile, convingerile si solutiile. Cei care gandesc ca mine, care au incredere in mine, au contribuit si ei. Sunt persoane apropiate, din familie si din cercul de cunostinte. Nu cer nimic de la oameni, decat sa fie foarte atenti atunci cand au in mana stampila de vot si sa aleaga astfel incat sansele lor pentru o viata mai buna sa se indeparteze de zero sau de cotele minime la care se afla acum.

Daca ati fi implicata intr-un scandal cu tenta sexuala, cum ati gestiona situatia pentru a nu afecta si imaginea partidului din care proveniti?

Valorile mele sunt familia, credinta, moralitatea, corectitudinea. Poate par doar niste cuvinte mari, dar acestea sunt resursele pentru energia si disponibilitatea mea fata de semeni. In aceasta ecuatie, asemenea scandaluri nu au loc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii