Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dutu "Elena Udrea a lucrat la schimbarea mea"

ro

05 Sep, 2008 00:00 779 Marime text

Fostul presedinte al PD-L Constanta le va face anti-campanie actualilor lideri ai filialei, din postura de independent

Pana nu demult, la Constanta, PD-L se confunda cu numele deputatului Stelian Dutu. Parlamentarul se afla acum la o raspantie a carierei sale politice, fiind hotarat sa-si ia destinul politic in propriile maini si sa nu se mai lase la mana niciunui partid. La despartirea de PD-L, Dutu a lasat sa se inteleaga ca a fost inlaturat de la conducerea PD-L Constanta in urma jocurilor de culise ale liderilor partidului.

Credeti ca ati facut tot ce v-ati propus in cei patru ani de activitate?


Nu, daca va referiti la calitatea de parlamentar, cu siguranta nu. In Parlamentul Romaniei, activitatea cea mai importanta este cea care se desfasoara in comisii, acolo unde se prelucreaza, se dezbat si iau forma finala proiectele de lege. In plenul Parlamentului, nu prea au loc dezbateri cu privire la aceste proiecte de acte normative, pentru ca aceasta este cutuma parlamentara, mai ales in ultimii opt ani. Daca un proiect de act normativ vine cu aviz favorabil de la comisii, trece cu viteza trenului prin Parlament. Nu aveam o reprezentare acum patru ani cand am intrat in Parlament, dar cand, foarte repede, mi-am dat seama ce inseamna Parlamentul, m-am orientat catre activitatea in plen. Peste doi ani, am fost presedintele Comisiei de munca si protectie sociala, care se regaseste intre primele trei-patru comisii, ca importanta. Aici, in activitatea comisiei, am avut peste 300 de amendamente la proiecte, am fost printre initiatorii unor proiecte de acte normative importante.

Concret, ce ati realizat pentru Constanta?


In acesti ani si mai ales pe perioada cand partidul se afla la guvernare, la solicitarea unora dintre alesii locali ai partidului, i-am sprijinit in unele demersuri, in obtinerea de fonduri, mai ales in acele localitati care nu au primit niciun sprijin din partea Consiliului Judetean.

Este vorba numai despre primarii PD-L?


Nu este vorba numai despre ei, ci chiar si de alti primari. Nu are rost sa nominalizez, pentru ca nu vreau sa-si atraga o antipatie pe motiv ca au colaborat cu Stelian Dutu.

Ce ati mai avea de facut?


Din pacate pentru Constanta, nu a fost propusa nicio initiativa legislativa care sa aiba in vedere o strategie de dezvoltare economica a zonei. A fost o initiativa promovata de colegii parlamentari de la PSD, privind transferul unor actiuni de la Administratia Porturilor la autoritatea locala. Eu n-am votat-o la vremea respectiva. N-am votat-o nu pentru ca a fost o initiativa a parlamentarilor PSD, ci pentru ca a fost o initiativa incompleta, care urmarea niste interese probabil de grup si consideram ca ar fi trebuit sa fie rezolvata aceasta problema la pachet si cu drepturile pe care le-ar fi putut revendica atat Mangalia, cat si Agigea si Navodari, dar primarii din aceste localitati, la vremea respectiva, nu erau primari care sa apartina PSD-ului.
Judetul Constanta are doua componente vitale: turismul si agricultura. Si trebuie ca in aceste domenii sa initiem un cadru legislativ in viitorul Parlament, cu viitorul Guvern, pentru ca o astfel de abordare trebuie facuta impreuna cu Guvernul. Turismul s-a transformat intr-o afacere pentru un cerc foarte restrans.

Ce ati mai avea de facut pana in noiembrie?


Pana in noiembrie, din punct de vedere al temelor parlamentare, foarte putin. Am lucrat recent, trei zile, la Parlament, la comisii. Am avut peste 45 de proiecte de acte normative in dezbatere in aceste zile si le-am pregatit rapoartele pentru a fi inaintate plenului Parlamentului in saptamanile care vor urma. Probabil ca in aceasta perioada va fi mai mult o activitate de dezbatere politica, pe teme care intereseaza partidele din perspectiva campaniei electorale. Parlamentarii isi vor desfasura activitatea mai mult in circumscriptii pentru ca majoritatea vor fi candidati. Asadar, nu mai ramane decat o luna si jumatate, in care, probabil, vor veni ploi, vreme mai inchisa, si va fi mai putin apetit pentru dezbaterea parlamentara.

V-ati imbogatit pe perioada mandatului? Cu cat? Cu ce?


Cu ce am intrat in perioada mandatului, cu asta am iesit din mandat. Am fost o persoana destul de mult atacata in judetul Constanta, in ultimii opt ani de zile, de adversarii politici mai degraba, contestat si "iubit" de catre colegii din partid. Nu am desfasurat niciun fel de activitate comerciala, cu calitatea de actionar la doua societati, cu care am intrat, in 2004, in Parlament, cu aceea am iesit. Nu m-am imbogatit decat cu dividendele pe care le-am luat in calitatea de actionar de la una din societati, in rest nu am niciun fel de alte afaceri, nu am niciun fel de alte bunuri decat cele declarate. Singura mea mare avere ramane familia, asa cum am mai spus si cu alte ocazii.

Ati mai saracit?


Nu, m-am imbogatit pentru ca mi-au aparut mai multi ghiocei albi.

Cu ce parlamentar de Constanta ati colaborat cel mai eficient?


Am avut un dialog foarte bun cu parlamentarii din PNL, cu Laurentiu Mironescu, mai ales in ultimii doi ani de zile. Am avut un dialog respectuos cu Corneliu Dida si, de asemenea, un dialog respectuos cu Gelil Eserghep. Si nu am avut niciun fel de discutii in contradictoriu cu niciun alt parlamentar.

Preferati un mandat la Camera Deputatilor sau in Senat?


Nu m-am hotarat daca voi candida, iar daca o voi face, voi alege un colegiu, indiferent de Camera Deputatilor sau Senat, unde vor candida unii dintre actualii lideri ai PD-L-ului. Sa vad unde candideaza, sunt doi-trei pe care-i urmaresc cu atentie si acolo ma voi duce, probabil ca independent.

Urma sa va intreb daca veti candida ca independent...


Am spus inca de acum o luna si jumatate ca, daca voi candida, intentionez sa candidez ca si independent acolo unde ar veni sa candideze Elena Udrea sau Valeriu Stoica. As fi dorit sa am o confruntare cu Valeriu Stoica sau cu Elena Udrea. Daca nu vin ei sa candideze la Constanta, o sa imi aleg drept tinta unul dintre actualii lideri ai PD-L-ului.

Care sunt avantajele si dezavantajele unui parlamentar?


Daca este un parlamentar de bun simt, onest, sarguincios, are un dezavantaj. Acela de a nu apela de prea multe ori la microfonul plenului Camerei Deputatilor, tocmai pentru a nu se face de ras. Dar are si avantajul de a lucra direct cu alti colegi la aparitia unor acte normative serioase. Daca este un parlamentar care vrea sa fie in luminile rampei cu orice pret, nu are decat sa se duca la microfonul plenului Camerei. Vreau sa va spun ca sunt foarte multi parlamentari care nu stiu unde-i Parlamentul pentru ca nu sunt prezenti la lucrari, dar vin atunci cand apare posibilitatea unei dezbateri si se duc la microfon, crezand ca se afla in spectacol la Circul de Stat. Sunt astfel de parlamentari care nu vin la Parlament, nu lucreaza la comisii, dar sunt numai la televizor si la microfon.

Ce regretati ca nu ati facut?


Intotdeauna exista loc de regret si nu neaparat in parlament am un regret. Eu mi-am fixat o anume conduita. Pentru ca am fost o tinta atat a adversarilor, dar si a colegilor - m-au "imbogatit" cu fel de fel de plangeri penale - mi-am fixat sa fiu o fire mult mai discreta. Un om care s-a "imbogatit" cu atatea probleme trebuie sa le si rezolve, sa se supuna controlului, dar si dreptului instantei de a se pronunta, iar eu m-am retras mai degraba intr-o astfel de atitudine, si mi-am fixat obligatia de a lucra cat mai mult in cadrul comisiilor. Din aceasta cauza, nu am fost prea volubil si mai mult prezent la microfon, pe teme de politica generala.
In ce priveste activitatea politica, aici am un regret mult mai profund, pentru ca nu am luat masuri impotriva oamenilor asupra carora planau multe suspiciuni privind caracterul lor. Am fost inconjurat de oameni marunti din punct de vedere caracterial, oameni manati numai de interese personale, pupifundisti, tradatori. Oricum, sa le dea Dumnezeu sanatate, ii cunosc... nu are rost sa ii nominalizez aici. Am avut si contact cu oameni pe care i-am respectat, ii respect si acum, printre care un bun prieten pe care eu l-am adus in politica, este vorba despre Marian Mitrea, dar si Chirila Constantin, Avatavului, Bocai, de la Ovidiu, pe Calapod, de la Navodari, Mitica Burcin, Moldovan si Negrea, de la Mangalia, si unii primari, oameni de caracter, linistiti si la locul lor. De altfel, toti candidatii la functiile de primar pe care i-a avut PD-L-ul eu i-am gasit, eu i-am format timp de doi ani si jumatate. In ceea ce ma priveste, inca din 2004, dupa alegerile locale, a fost o adevarata cruciada din partea unora dintre colegi - la inceput, Moisoiu, Moinescu, Mironescu faceau tot felul de lucruri pentru a-i crea dificultati lui Dutu si pentru a-l schimba, lucru recunoscut de altfel de unii dintre ei. In ultima perioada, in ultimii doi ani de zile, din conducerea centrala, mai ales Elena Udrea a facut acelasi lucru. Despre femei, un barbat trebuie sa vorbeasca numai de bine, o femeie nu trebuie sa o atingi nici cu o floare si nu trebuie atinsa nici cu gandul, dar intre oamenii politici ai dreptul sa-ti spui punctul de vedere. Doamna Udrea a lucrat cu sarg la schimbarea mea si s-a straduit inca din vara anului 2006. A incercat sa-i convinga pe primari, dar si pe altii ca e bine sa se renunte la Stelian Dutu. Judetul Constanta a fost cedat din punct de vedere politic altei formatiuni politice, sperand sa obtina in alte parte altceva. E o poveste mult mai complicata.

Credeti ca salariul unui parlamentar este corect in raport cu munca pe care o depune?


In raport cu munca pe care o depune, cred ca este un salariu incorect, e prea mare. Daca e sa privim in raport cu responsabilitatea pe care acesta o are, probabil e mic. Daca privim in raport cu media salariului in economie, de asemenea, este mare.

Cat mai castiga un parlamentar, cu toate sporurile, sumele forfetare etc?


Suma forfetara are destinatia sa, este pentru cabinet, pentru plata salariilor angajatilor. Net, raman in mana peste 40 de milioane.

Ce le veti spune constantenilor sa-i faceti sa va aleaga, in cazul in care o sa candidati?


La vremea respectiva o sa vad ce o sa le spun. Am ce sa le spun, dar o voi face atunci cand ma voi hotari.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii