Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Dacă ați fost concediat în mod abuziv, puteți acționa angajatorul în instanță

ro

20 Sep, 2013 19:56 3717 Marime text
Chiar dacă  aveţi contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, nu trebuie să vă culcați pe o ureche. Sunt situații în care angajatorul vă poate concedia. Se poate concedia un salariat, ca sancțiune disciplinară, dacă acesta a săvârșit o abatere disciplinară gravă sau mai multe abateri în mod repetat de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă.
“ În cazul concedierii din motive care nu țin de persoana angajatului, angajatorul are obligația să-i acorde un preaviz de 20 de zile lucrătoare și abia apoi se va desface contractul de muncă cu articolul 65/1.“ a declarat Didina Mititelu, şef al Serviciului Control Relaţii de Muncă din cadrul AJOFM Constanța.
Din nefericire, sunt și angajatori care desfac contractul se muncă fără motive întemeiate și fără preaviz. În astfel de situaţii, angajaţii au dreptul de a acţiona angajatprul în instanţă.  
„ În situația în care angajatorul ia măsura încetării raportului de muncă în mod abuziv, angajatul poate să  se adreseze instanței de judecată în termen de 45 de zile de la data la care s-a luat măsura respectivă, conform Legii 62/2011, Legea dialogului social.„ a adăugat Didina Mititelu.
Dacă salariatul contestă decizia de desfacere a contractului individual de muncă și are câștig de cauză la instanța de fond, instanța poate dispune anularea deciziei de concediere și reintegrarea salariatului în postul ocupat anterior iar angajatorul nu poate refuza punerea în executare a hotărârii judecătoreşti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cititor 20 Sep, 2013 20:16 didina mititelu e sef serviciu control relatii munca din cadrul itm constanta, institutie de mare importanta din cadrul ministerului muncii si care se afla in subordinea inspectiei muncii bucuresti!