Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:44 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică O viziune asupra tainelor neuropsihice ale somnului

ro

27 Nov, 2021 00:00 952 Marime text
 
 
Seria de conferințe online ale Academiei Române, grupate sub genericul „Conexiuni”, continuă cu o interesantă viziune asupra celor mai misterioase aspecte ale somnului și mecanismelor neuropsihice care le controlează.
 
Conferențiar este medicul și profesorul Jean-Jacques Askenasy, membru de onoare al Academiei Române, care s-a format ca specialist neurolog în România, la școala profesorilor Gheorghe Marinescu și Oscar Sager.
 
Pe canalul Youtube, va fi putea fi urmărită conferința cu titlul „Incursiunea mea în tainele somnului”, în care profesorul aduce în atenția publicului detalii ale cercetărilor realizate în domeniul medicinei somnului începând cu a doua jumătate a secolului XX.

Medicul Jean-Jacques Askenasy a devenit doctor în științe medicale în 1969, cu o teză despre efectul vibrațiilor asupra sistemului nervos. În perioada 1970-1972 a coordonat activitatea departamentului de neurologie din cadrul Spitalului CF2 București. În anul 1972 a emigrat în Israel, iar un an mai târziu făcea parte din colectivul cadrelor medicale de la Ichilov Hospital-Tel-Aviv University ca neurolog. Între anii 1974-1975 a activat ca cercetător la Institutul de Știință Weizmann, sub îndrumarea profesorului David Samuel.

Cercetările sale în domeniul somnologiei și neurologiei, în echipe de specialiști din Europa, SUA și Israel, i-au adus recunoașterea internațională. Din anul 1976 este cadrul didactic al Facultății de Medicină Sackler a Universității din Tel-Aviv, în 1995 devenind profesor.

A fost acreditat ca specialist în medicina somnului la Stanford University California USA (1985), iar în 1986 a realizat un proiect de investigare a somnului în bolile neurologice la Clinica Charcot a Spitalului „Salpêtrière“, Universitatea „Pierre et Marie Curie“ din Paris.

În anul 1988 a fondat primul institut de medicina somnului, în cadrul Centrului Universitar „Sheba“ din Tel-Aviv, pe care l-a coordonat timp de 18 ani. În prezent susține cursuri de somnologie, neurologie și medicină judiciară în programele Universității din Tel-Aviv.

Este membru de onoare al Societății Franceze de Neurologie (1977) și membru asociat al Academiei de Neurologie al SUA. În anul 2003 a primit din partea Academiei Române diploma „Meritul Academic“.

Parcursul profesional al neurologului Askenasy a luat o nouă turnură odată cu emigrarea în Israel, în anul 1972. Studiile sale au continuat demersurile lui Oscar Sager asupra mecanismelor de declanșare a stării de somn. Cercetările concepute la Institutul de Știință Weizmann, investigațiile asupra sistemului nervos periferic, derulate în laboratorul de microneuronografie de la Universitatea din Tel-Aviv, analiza insomniilor cronice și a stresului posttraumatic, generate de experiența războiului din Israel în anul 1991, au determinat aprofundarea domeniului somnologiei de către profesorul Askenasy.

Descoperirile sale completează patologia generală a somnului alături de cercetările lui Nathaniel Kleitman, Michel Jouvet, Charles Fischer, William Dement, privind legea universală a celor două tipuri de somn, etapele somnului și starea de veghe, inhibiția musculară, existența viselor, reducerea timpului de somn și tulburările specifice.
 
Citește și:
#DobrogeaAcademică: „Ar putea poezia salva lumea?”

#DobrogeaAcademică: Pentru medici și pacienți, deopotrivă – prelegerea doctorului Irinel Popescu, despre cercetarea medicală românească
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii