Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:07 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică O expoziție-omagiu adus fondatorului primului muzeu de etnografie şi artă națională, Alexandru Tzigara-Samurcaș

ro

03 May, 2022 00:00 1271 Marime text

 
  • La Biblioteca Academiei Române, va fi vernisată expoziția dedicată colecției fotografice a lui Alexandru Tzigara-Samurcaș, reputat istoric de artă, de la a cărui naștere se împlinesc 150 de ani.
 
Miercuri, 4 mai 2022, va fi vernisată, la Biblioteca Academiei Române, expoziția „Obiectele liturgice și poveștile lor în colecția fotografică a lui Alexandru Tzigara-Samurcaș“.
 
Vor lua cuvântul  acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei  Române, prof. Tudor Berza, membru corespondent al Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, directorul general al Bibliotecii Academiei Române, și Alina Popescu, curatorul expoziției.
 
Expoziția aduce în prim plan poveștile obiectelor liturgice prezentate în cele peste 150 de fotografii, documente și manuscrise din imensa arhivă a istoricului de artă Alexandru Tzigara-Samurcaș, aflată în colecțiile Bibliotecii Academiei   Române,   găzduite de Cabinetul de Stampe şi Cabinetul   de Manuscrise, Carte Rară.
 
Potir și antimis de secol XVI, liturghier din veacul al XVII-lea, ferecătură de Evanghelie, chivot, ripidă și cățuie aparținând Mănăstirii Cotroceni, epitaf din Mănăstirea Dragomirna sunt doar câteva dintre fotografiile care demonstrează rolul omului   de cultură Alexandru Tzigara-Samurcaș în inventarierea și protejarea patrimoniului cultural național, în anii tulburi din timpul Primului Război Mondial.
 
În calitatea sa de prefect al orașului București, Tzigara-Samurcaș a reușit, prin intervențiile de pe lângă armata germană, să împiedice numeroase sustrageri de obiecte bisericești din teritoriul ocupat.
 
A fost împuternicit să inspecteze şi să protejeze proprietățile   transilvănene în timpul avansării trupelor românești în Transilvania. Autoritățile române l-au desemnat reprezentant pentru negocierile de pace de la Trianon, privitoare la retrocedările juste de obiecte înstrăinate în timpul războiului.
 
„Instituția noastră, ca și alte prestigioase instituții culturale bucureștene  –  Muzeul Național al Țăranului Român, Biblioteca Centrală Universitară «Carol I», Institutul de Istoria Artei «George Oprescu» – şi-a propus să omagieze împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui Alexandru Tzigara-
Samurcaş, membru corespondent al Academiei Române.
 
Personalitate complexă, mereu în vâltoarea evenimentelor – în calitate de prefect al Poliției bucureștene în timpul ocupației germane, de secretar al reginei Elisabeta sau de însărcinat cu identificarea şi protejarea bunurilor culturale mobile – a fost
un erudit de seamă, cu interes autentic pentru multe domenii ale culturii.   Cercetător asiduu al patrimoniului românesc, Tzigara-Samurcaş rămâne, mai cu seamă, ctitorul Fundației «Regele Carol I» și al «Muzeului de la Șosea», primul muzeu de etnografie şi artă națională.“ subliniază Alina Popescu,   curator   al   expoziției, specialist în cadrul Cabinetului  de   Stampe, Fotografie, Hărți al Bibliotecii Academiei Române.
 
Vernisajul va avea loc în sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei 125, începând cu ora 12.
 
Expoziția, organizată de Cabinetul de Stampe, va fi deschisă în perioada 4-13 mai 2022, de luni până vineri, între orele 9-14, intrarea fiind gratuită.
Biroul de comunicare al Academiei Române
 
 
#DobrogeaAcademică
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti 
 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
  Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.

Sursa foto: acad.ro
Citește și:
#DobrogeaAcademică „Șapte ciudățenii ale omului”, dezbătute de Jean-Jacques Askenasy
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii