Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:21 27 09 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Adunare Generală festivă, de Ziua Academiei Române

ro

02 Apr, 2022 00:00 2333 Marime text
 
  • Sărbătorim, în aceste zile, împlinirea a 156 de ani de la fondarea Academiei Române
 
Academia Română celebrează luni, 4 aprilie 2022, în Adunarea Generală festivă, 156 ani de la fondare. 

Sărbătoarea a fost stabilită, prin hotărârea Prezidiului Academiei Române, încă din anul 2000.

Manifestarea se va desfășura în Aula Academiei din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 10.

Adunarea Generală festivă va fi deschisă de alocuțiunea acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care va sublinia rolul de reper al societății românești pe care cel mai înalt for de cultură al țării l-a jucat încă de la înființare.

Evenimentul va fi marcat printr-un grupaj de filme documentare, ce vor puncta principalele momente din istoria de peste un veac și jumătate a Academiei Române.

La 1/13 aprilie 1866, după Unirea Principatelor Române, se înființa la București una dintre primele   instituții   fundamentale   pentru   consolidarea   statului   român   modern,   Societatea Literară   Română,   reorganizată   un   an   mai   târziu   în   Societatea   Academică   Română   și transformată în anul 1879 în Academia Română.

Încă de la constituire, Academia Română s-a dorit a fi cel mai înalt for de consacrare științifică și culturală al țării, care să reunească personalități cu realizări de excepție în toate domeniile spiritului.

Misiunea Academiei Române, concentrată inițial pe normarea limbii române și pe studiul istoriei naționale, s-a  diversificat de-a  lungul secolului al XIX-lea, fiind  reprezentată de preocupările membrilor a trei secții științifice: literară-filologică, istorie și arheologie, științe naturale. În cadrul acestor secții s-au reunit exponenții elitelor intelectuale din epocă.

Odată cu progresul cercetării și diversificarea științelor, Academia Română a dezvoltat noi direcții de studiu, reflectând dinamica societății. În prezent, Academia Română are 14 secții, acoperind domenii precum: literatură, lingvistică, istorie, geonomie, fizică, chimie, biologie, medicină, agronomie, științe economice, științe juridice, arte  plastice și cinematografie, știința și tehnologia informației. 

Direcțiile actuale ale Academiei continuă misiunea sa inițială, aceea de a participa activ la viața societății și de a fi garantul unității românilor din toate provinciile istorice.

Intrarea la evenimentul de luni, 4 aprilie, este liberă.
 
 
Citește și:   1 aprilie 1866. S-a înființat Academia Română
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii