Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Societatea, între inteligența umană și inteligența artificială

ro

01 Jun, 2022 00:00 1181 Marime text

 
  • Pe 14 iunie 2022, dr. Marius Stan va împărtăși experiența sa ca om de știință, profesor, scriitor și actor, luând în dezbatere simbioza dintre inteligența umană și cea artificială
Academia Română va găzdui miercuri, 14 iunie, 2022, conferința cu titlul „Programe inteligente în știință, artă și societate“, susținută de dr. Marius Stan, care va împărtăși experiența sa, ca om de știință, profesor, scriitor și actor, cu privire la impactul inteligenței artificiale asupra lumii în care trăim.

Dr. Marius Stan, cercetător român cu o excepțională carieră științifică realizată în Statele Unite ale Americii, va lua în discuție conceptul de „program inteligent”, preluat deja de echipele de cercetare și care, în scurtă vreme, ar putea deveni coautor al lucrărilor științifice, ceea ce invită la reflecție privind noi paradigme în epistemologie.
„Programul inteligent include elemente de inteligență artificială cum ar fi învățarea automată, prelucrarea computerizată a imaginilor și prelucrarea limbajului natural, cuplate cu statistica Bayes-iană pentru evaluarea incertitudinii. Această metodologie care combină inteligența umană cu cea artificială este aplicată în știință pentru studiul unor fenomene fizice și chimice complexe, în literatură pentru prelucrarea textelor și în cinematografie pentru identificarea și clasificarea imaginilor“, susține autorul.

Conferința include o evaluare critică a avantajelor și dezavantajelor inteligenței artificiale și o predicție a impactului asupra societății.
 
Dr. Marius Stan este absolvent al Facultății de fizică din Universitatea București și doctor în chimie la Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu“ al Academiei Române.

A fost cercetător principal și lider în studiul sistemelor complexe la Institutul de Cercetare Argonne din Chicago și Profesor la Universitatea din Chicago și la Universitatea Northwestern. Dr. Marius Stan și grupul său de cercetare folosesc inteligența artificială, în special învățarea automată (machine learning), pentru a înțelege și a modela fizica sistemelor complexe. Rezultatele cercetărilor sunt publicate pe larg în literatura științifică de specialitate.

În 2021 dr. Marius Stan s-a pensionat de la Institutul de Cercetare Argonne pentru a se dedica scrisului. A publicat cărți de povestiri și de poezie în limba română, iar în prezent lucrează la o carte despre inteligența artificială și la un roman, ambele în limba engleză.

Publicul îl poate recunoaște pe profesorul Marius Stan și din serialul TV „Breaking Bad“, unde l-a interpretat pe Bogdan Wolynetz.
 
#DobrogeaAcademică
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti 
 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.

  Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.

Sursa foto: acad.ro
Citește și:
#DobrogeaAcademică „Șapte ciudățenii ale omului”, dezbătute de Jean-Jacques Askenasy
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii