Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Basarab Nicolescu – omul cosmodern

ro

24 Mar, 2022 00:00 2960 Marime text
  • Părintele trandisciplinarități în România, prof.univ.dr. Basarab Nicolescu, împlinește 80 de ani
 
O amplă manifestare dedicată lui Basarab Nicolescu, la împlinirea vârstei de 80 de ani, va avea loc în aceste zile, la  Biblioteca Academiei Române.

Nominalizat anul trecut la Premiul Nobel pentru Pace, profesorul Basarab Nicolescu, personalitate de primă mărime a științei contemporane, este cunoscut la nivel internațional pentru contribuțiile sale remarcabile în fizica particulelor elementare, cu deosebire pentru formularea, în 1973, în colaborare cu fizicianul polonez Leszek Łukaszuk, a unei noi teorii în cadrul interacțiunilor tari la energii înalte și a introducerii conceptului numit Odderon.

Considerat revoluționar în acel moment și stârnind chiar polemici de natură științifică, conceptul teoretic Odderon a fost confirmat experimental, la începutul anului 2018, de către cercetătorii de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară – CERN, iar această particulă s-a dovedit a avea consecințe experimentale spectaculoase.

Membru de onoare al Academiei Române din anul 2001, în cadrul Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, una din rarele gândiri enciclopedice ale vremurilor noastre, Basarab Nicolescu şi-a dedicat decenii întregi transdisciplinarităţii, fiind fondatorul Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare – CIRET şi un susținător al reconcilierii transdisciplinare între științele exacte și științele umaniste.

Sesiunea internațională omagială se va desfășura în format hibrid în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ a Bibliotecii Academiei Române, vineri, 25 martie 2022, cu începere de la ora 14, și în format exclusiv online sâmbătă, 26 martie 2022, cu începere de la ora 10.



Prima zi a sesiunii se constituie într-o Laudatio și va fi deschisă printr-un cuvânt al acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Vor rosti discursuri omagiale prof.univ.dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României, și acad. Mircea Dumitru, președintele Secției de filosofie din Academia Română.

În cadrul primei zile, moderată de dr. Magda Stavinschi, va fi prezentat filmul „Basarab Nicolescu – omul cosmodern“, realizat de Anca Filoteanu, și va fi lansat volumul omagial cu același titlu. Personalități ale științei și culturii românești și străine vor susține alocuțiuni ce vor evoca personalitatea prof. Basarab Nicolescu.
 
Cea de-a doua zi, intitulată In honorem, cuprinde 13 lucrări științifice circumscrise domeniului pluri-, inter- și transdisciplinarității, în care vor fi abordate teme precum educația, limbajul, etica, conștiința, spiritualitatea, transistoria. Programul integral al sesiunii științifice omagiale este disponibil pe pagina dedicată evenimentului: http://www.it4s.ro/Basarab_Nicolescu_80.htm precum și pe site-ul Academiei Române.

Evenimentul este organizat în parteneriat de Academia Română, Institutul de Studii Transdisciplinare în Știință, Spiritualitate, Societate – IT4S, Centrul Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare – CIRET, Academia de Studii Transdisciplinare – ATLAS din Texas, SUA şi de comitetul de organizare al celui de-al treilea Congres mondial de transdisciplinaritate din Mexic.
 
Citește și:
#DobrogeaAcademică Centenar Horia Damian, „celălalt erou al României alături de Brâncuși“

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii