Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:00 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“ Specula scandaloasă şi lipsurile de tot felul

ro

21 Feb, 2020 00:00 3047 Marime text

Cea mai importantă şi longevivă publicaţie apărută, între anii 1904 şi 1944, în spaţiul cultural-istoric dobrogean a reflectat evenimentele provinciei dintre Dunăre şi Marea Neagră, reprezentând o mărturie documentară nepreţuită.




Din paginile ziarului „Dobrogea Jună putem reconstitui atmosfera epocii de început de secol XX, precum şi încercările tinerilor jurnalişti, în frunte cu Constantin Sarry, patronul gazetei, de a aduce informaţia corectă şi nepărtinitoare despre oameni, locuri şi evenimente din spaţiul transdunărean.

În numărul 241, anul XVIII, apărut în 21 octombrie 1924, putem parcurge un articol ce prezintă situaţia nefericită a locuitorilor din Delta Dunării, care se confruntă cu „specula şi lipsurile de tot felul, ce sugrumă viaţa în paşnica Kilia-Veche”.
 

„Pâinea lipseşte cu desăvârşire, deşi în oraş e o brutărie sistematică şi o moară cu aburi. Locuitorii, însă, sunt nevoiţi să treacă cu barca peste apă, dincolo de Kilia-Nouă, pentru a-şi cumpăra kilogramul de pâine zilnică, plătind pentru transport 5 lei în plus. Nu poate oare primăria să aducă făina din Kilia-Nouă de unde locuitorii îşi cumpără pâinea? Dar în afară de lipsa totală a principalului aliment, piaţa Kiliei-Vechi e inaccesibilă săracilor, din pricina unei specule extraordinare, care s’a întins şi asupra zarzavatului. Și e scandaloasă această speculă, pentru că grădinării sunt în localitate şi cea mai mare fiind proprietatea primarului.

 

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!

 

Chiar peştele, pe care îl avem îndestul în apele ce Dumnezeu cu atâta prisosinţă le-a strâns în jurul nostru – peştele ne lipseşte. Călugărul Deac, căruia i s’a dat delegaţie să prindă şi să vândă peşte, iar beneficiul să-l verse la fondul bisericii, după ce şi-a aranjat situaţia, nu mai lucrează nimic. Și acum se pune chestiunea lipsei unui teolog într’un orăşel ca Kilia-Veche. Este regretabil faptul că nu s’a găsit în toată România, decât un călugăr basarabean, ca să păstorească pe credincioşii ortodoxi.
Cel puţin în această latură a activităţii sale administrative – latura sufletească, d.primar ar putea să facă o faptă bună, pentru a nu fi prea rău privit de cetăţeni.
Despre celelalte lipsuri, am vorbit în repetate rânduri, aşa că nu mai insistăm.”
 

#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 241, anul XVIII, din 21 octombrie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicaţiei Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto:Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“, carte disponibilă în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa



Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Tentativa de crimă din strada Cuza Vodă
 
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Gest anarhic” la Liceul „Mircea cel Bătrân“ în chestiunea legată de taxele şcolare

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Femeie în altar, denunţată Episcopiei din Constanţa

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Săcele şi mocanii săi - sursa colonizării „cu noui elemente româneşti a Dobrogei”

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Arestarea legendarului Terente

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziţie de pictură”

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula şi contrabandele cu peştele statului“

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos şi dezorganizare în portul Constanţa - „Hamalii nu se închină decât forţei”


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari