Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:00 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Peisajul dobrogean demult uitat. Clădiri impresionante dispărute (galerie foto)

ro

09 Jul, 2021 00:00 4591 Marime text

  • Istoria Dobrogei ascunde poveștile multor imobile distruse. 
  • Institutul Național de Patrimoniu pune la dispoziția publicului informații prețioase despre ceea ce a fost odinioară Dobrogea. 
Constănțenii înstăriți din secolul al XX-a au construit, în actualul centru istoric al orașului, clădiri impozante, reprezentative pentru diferite stiluri arhitecturale. Casa I. E. Abramoglu, micul palat Enache Hristu sau Templul de rit spaniol sunt doar câteva dintre punctele arhitecturale care au dispărut odată cu trecerea timpului.


 

Templul de rit spaniol sefard-romaniot

 
Încă de la intrare, clădirea, contruită la începutul secolului XX, te impresiona prin ancadramentul gotic arcuit în acoladă, prin imensele uși masive și vitraliile viu-colorate. Stilul auster, neogotic catalan a fost abordat de arhitectul Adolf Linz cel care a proiectat templul. Structurat pe un singur nivel, dar foarte înalt, acesta avea doua părți, nava centrală și două laterale.
Sinagoga și-a găsit sfârșitul în 1980, dupa ce în 1947, în lipsa credincioșilor, a fost părăsită, iar în urma cutremurului din 1977 a fost aproape distrusă.  

 

Micul Palat Manissallin

 
Ion Berindei este cel care a proiectat, în stil eclectic, la 1904, casa fraților Armenag și Kevork, comercianți armeni care făceau export cu cereale. Asemănarea cu un palat survine stilului abordat: balcoane franțuzești, ferestre înalte și ornamente minuțios lucrate.
 
Înghețul Dunării a dus la vânzarea casei. Propietarii, în urma imposibilității de a transporta cerealele, nu și-au putut respecta angajamentul, alegându-se cu datorii.
 
După vânzare, devine sediul Camerei de Comerț, dar în urma bombardamentelor din al doilea Război Mondial, imobilul este distrus.
 

Casa I. E. Abramoglu

 
Construită la începutul anului 1920, după planurile arhitectului Cristo V. Sotiriu, clădirea era un monument, asemănator unui castel, dar la o altă scară.

,,Pereții vor fi de piatră… cu mortar alb, hidraulic sau ciment.” , se menționează în ,,Autorizațiunea de costrucție”.

Sursă foto și de documentare: constanța multietnică 


Citește și:

Casele comunităţii bulgare din peninsula Constanţei. Cui aparţineau şi unde se aflau

Procesiunea din Mecca Dobrogei - „Turcii, românii, bulgarii, armenii vin să doarmă o noapte lângă mormântul sfântului” (galerie foto)

Pagini din trecutul oraşului Constanţa. Partea a VIII-a - Adolf Linz

 
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari