Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune legea despre achitarea definitivă a lui Nicuşor Constantinescu

ro

26 Mar, 2018 00:00 3396 Marime text
Judecătorii Risantea Găgescu şi Alin Nicolescu Sorin, din Curtea de Apel Bucureşti, au dispus, la finele săptămânii trecute, achitarea definitivă atât a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, cât şi a lui Adrian George Gâmbuţeanu, fostul director al Regiei Autonome Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa.
 
În prezenta cauză, în primă instanţă, Nicuşor Daniel Constantinescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, la şase ani de închisoare, cu executare. Asta în timp ce Adrian George Gâmbuţeanu, fostul director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, a luat patru ani, cinci luni şi zece zile de detenţie. În cauză, omul de afaceri Marian Turbatu este denunţător.
 
Judecătorii Risantea Găgescu şi Alin Nicolescu Sorin, din Curtea de Apel Bucureşti, au constatat că legea penală mai favorabilă în ansamblul ei este vechiul Cod Penal, cu referire la cei doi mai sus precizaţi.
 
Magistraţii au dispus achitarea lui Gâmbuţeanu în baza art. 16, alin. 1, lit. b, teza I - Cod Procedură Penală, pentru infracţiunile de abuz în serviciu prevăzute de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (anterior modificării din 1.02.2014), raportat la art. 248 - Cod Penal din 1968, cu aplicarea art. 5 din noul Cod Penal (trei fapte în dauna persoanei vătămate Curtea de Conturi a României). Judecătorii au concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“. Gâmbuţeanu a fost arestat preventiv de la data de 19 până la 28 martie 2014.
 
Tot în baza art. 16, alin. 1, lit. b, teza I - Cod Procedură Penală, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât achitarea lui Nicuşor Daniel Constantinescu pentru infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu prevăzute de art. 26 - Cod Penal din 1968, raportat la art. 13/2 din Legea 78/2000 (anterior modificării din 1.02.2014), raportat la art. 248 - Cod Penal din 1968, cu aplicarea art. 5 - noul Cod Penal (trei fapte reţinute prin rechizitoriu în dauna persoanei vătămate Curtea de Conturi a României). Şi în cazul fostului şef al CJC, instanţa a concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
 
Nicuşor Daniel Constantinescu a mai fost achitat pentru infracţiunile de abuz în serviciu (12 fapte reţinute prin rechizitoriu în dauna părţilor civile Turbatu Marian, SC Romwind SRL şi SC Energii Alternative SRL), dar şi pentru abuz în serviciu, prevăzut de art. 246 - Cod penal din 1968, cu aplicarea art. 5 - noul Cod Penal (nouă fapte reţinute prin rechizitoriu în dauna părţilor civile SC Romwind SRL şi SC Energii Alternative SRL ). Şi aceste achitări au fost pronunţate în baza art. 16, alin. 1, lit. b, teza I - Cod Procedură Penală (fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege). Fostul şef al CJC a fost reţinut în prezenta cauză 24 de ore în data de 19 martie 2014 şi arestat preventiv de la data de 6 noiembrie 2014 până la data de 26 noiembrie 2014 şi de la data de 13 iunie 2016 la data de 28 octombrie 2016.
 
În final, magistraţii au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de părţile civile Turbatu Marian, SC Romwind SRL şi SC Energii Alternative SRL.
 
Nicuşor Daniel Constantinescu se află în detenţie, el fiind condamnat la cinci ani de închisoare în procesul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. Într-un alt dosar, fostul şef al CJC a fost condamnat în primă instanţă la 15 ani de închisoare. Nicuşor Constantinescu mai este judecat în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008, în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015, în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, dar şi în dosarul Geotop.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii