Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:51 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jean Badea, cronicarul scenei constănțene, ar fi împlinit azi 87 de ani

ro

03 Mar, 2023 00:00 1249 Marime text

  • Deși nu a avut legătură directă cu actul artistic, Jean Badea și-a dedicat peste patru decenii din viață teatrului constănțean
  • Timp de 13 ani, el a lucrat ca secretar literar-artistic la Teatrul „Fantasio” Constanța
  • În anul 2017 publica, cu sprijinul cotidianului ZIUA de Constanța, „Dulcea povară”, volum ce cuprinde portretele celor care au făcut istorie pe scena urbei tomitane
                                                                          
Jean Badea s-a născut în localitatea I.G. Duca, județul Caliacra (ce aparține astăzi Bulgariei), la data de 3 martie 1936.
 
Devenea absolvent al Liceului „Mircea cel Bătrân” din Constanța, în anul 1950. Apoi, a luat drumul capitalei pentru a-și continua studiile. Astfel, el se înscria la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București. Licența a obținut-o în anul 1960. Jean Badea a mai frecventat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, specializarea Teatrologie. A absolvit în anul 1973.
 
Funcțiile deținute de Jean Badea după terminarea facultății au fost:
  • Profesor de Limba și Literatura Română la Liceul Teoretic Mangalia (1960-1963)
  • Asistent universitar la catedra de Limba și Literatura Română a Facultății de Filologie din cadrul Institutului Pedagogic din Constanța (1963-1969)
  • Președinte al Comitetului de Cultură și Artă al municipiului Constanța (1969-1970)
  • Secretar literar-artistic în cadrul Agenţiei Române de Impresariat Artistic Bucureşti, filiala Constanţa (1973-1990)
  • Secretar literar-artistic și consultant artistic la Teatrul „Fantasio“ Constanța (1991-2004)
 
În anul 1990, Jean Badea a fost directorul Teatrului „Fantasio” Constanța.
 
Jean Badea nu a fost privit doar ca un secretar literar al teatrului de la malul mării, ci și ca un „depozitar” a numeroase fapte și întâmplări devenite dragi amintiri.
 
El a fost autorul a patru volume ce cuprind istorii, dar mai ales oameni ce și-au pus amprenta asupra vieții teatrale constănțene.
 
Este vorba despre: „Fantasio 40. Monografie” (publicat în 1998), „Omul care aduce... hazul” (monografie dedicată actorului Jean Constantin, publicat în 2000), „Dicționar. Lumea artistică a Constanței (I). Teatrul de Balet «Oleg Danovski»” (publicat în anul 2001) și „Dulcea povară – schițe de portret din lumea teatrelor constănțene” (apărut în 2017). Toate aceste lucrări fac parte din colecția de volume a Bibliotecii Digitale a cotidianului ZIUA de Constanța.

„Dulcea povară”, ultimul său volum cuprinde 167 de portrete de actori, balerini, instrumentiști, coregrafi sau scenografi ce au pășit pe scena teatrului constănțean. Cotidianul ZIUA de Constanța a avut o contribuție semnificativă privind ieșirea de sub tipar a cărții, ocupându-se de finanțare.
 
Pornind de la acest demers editorial, ZIUA de Constanța a organizat apoi, pe 12 iulie 2018, evenimentul, „#RespectTeatru – Incredibila memorie a teatrului constănțean”, aducând un omagiu unei pleiade de valori artistice ale scenei pontice, prilej cu care a fost distribuită, cu titlu gratuit, cartea „Dulcea povară”.
 
În avanpremiera evenimentului, Jean Badea a oferit un interviu cotidianului, rememorând munca depusă pentru scrierea celor patru opere, dar și cea mai bună perioadă a vieții cultural artistice de la malul mării. Redăm mai jos un fragment:
 

„Într-adevăr, între 1973 şi 1990, ca secretar literar-artistic al Agenţiei Artistice a Litoralului (filiala ARIA Bucureşti), am întocmit Programul de concerte şi spectacole desfăşurat în sezonul estival (iunie-septembrie) în staţiunile şi localităţile de la Pontul Euxin. În acei ani am prezentat spectacole şi concerte memorabile la Teatrul Naţional din Bucureşti cu «Zbor deasupra unui cuib de cuci», cu un decor aproape imposibil de transportat, «Coana Chiriţa şi Gaiţele» - Teatrul «Nottara», «Karamazovii» - Teatrul Mic, ş.a. Erau adevărate evenimente de artă, care reuşeau să transmită credinţa tonică în cultura română, decisă să nu intre în vacanţă, ci să picure în sufletul şi cugetul românilor stropii unei speranţe ce va să se împlinească într-un viitor apropiat…”.

 
Jean Badea s-a stins din viață pe 21 martie 2020, la vârsta de 84 de ani, găsindu-și veșnica odihnă în orașul de la malul mării.
 
Citește și:
#citeșteDobrogea Secretarul literar-artistic Jean Badea aniversează 83 de ani. Jumătate i-a dedicat teatrului constănțean

#citeșteDobrogea In Memoriam Jean Badea. Astăzi ar fi împlinit 85 de ani

Jean Badea (1936-2020)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii